Hyvät – pahat normit?
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 7.3.2019)
Petteri Orpo kertoi kokoomuksen vaalikampanjan avajaisissa, mikä on hänen mielestään suurin ajattelutavan ero SDP:llä ja kokoomuksella: ”Minusta SDP rakentaa sääntö-Suomea. He haluavat kirjata lakiin kaiken mahdollisen.”.
Pian tämän lausunnon jälkeen alkoi eri puolilta Suomea tulla tietoja vanhusten hoidon ja hoivan räikeistä laiminlyönneistä. Samalla käynnistyi keskustelu hoitajamitoituksesta. Kokoomus ei missään nimessä halua hoitajamitoituksia lakiin, mutta me haluamme. Olen siis samaa mieltä Petteri Orpon kanssa: Tässä on selkä ero näiden kahden puolueen välillä.
Hallituksen norminpurku on näkynyt tällä kaudella esimerkiksi vanhuspalvelulain heikennyksinä. Muun muassa vastuuhoitajan tehtäviä on karsittu ja asiakkaiden henkilökohtaisista palvelusuunnitelmista luovuttu. Nämä päätökset heikentävät asiakaslähtöisten palvelujen suunnittelua ja toteutusta.
Lakinormit on tarkoitettu suojelemaan ihmisoikeuksia ja kansalaisten yhdenvertaisuutta, jonka vuoksi ne ovat välttämättömiä. Kun esimerkiksi henkilöstömitoituksia ei ole kirjattu lakiin, niin silloin niitä ei myöskään noudateta. Suositukset eivät riitä. Normien purun sijasta meidän tulisi puhua parempien normien laatimisesta.
Omavalvontaan luottaminen ei riitä laadukkaan toiminnan takaamiseksi vanhus- ja vammaistyössä. Valvontaviranomaisille tarvitaan riittävät resurssit, jotta he pystyvät varmistamaan laadukkaan toiminnan.
Vaikka laatuongelmia on sekä julkisissa että yksityisissä palveluissa, räikeimmät laiminlyönnit ovat olleet suurissa yksityisissä hoitofirmoissa. Viimeistään tämän pitäisi auttaa meitä ymmärtämään, ettei voiton tavoittelu sovellu hoito- ja hoivatyöhön.
SDP ei lupaa vähentää ihmisoikeuksia turvaavia normeja kuten kokoomus ja keskusta ovat tällä kaudella tehneet. Seuraavalla kaudella SDP lupaa tiukentaa vanhuspalvelulakia ja korjata omaishoitolain puutteita. Lupaamme perustaa vanhusasiavaltuutetun toimen. Sinä voit valita 14.4.2019.