Hallitus ummistaa toistuvasti silmänsä ikäihmisten ongelmille
29.1.2019
SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on huolissaan siitä, miten hallitus toistuvasti sulkee silmänsä ikäihmisten hädältä ja kaltoinkohtelulta.
- Hallituksella ei tunnu olevan todellista kuvaa ikäihmisten hoidon tasosta isoissa hoivayrityksissä tai kotihoidossa. Viimeksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) väitti, että hallituksen sote-uudistus parantaisi ikäihmisten hoidon tilanteen. Aiemmin tässä kuussa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastasi kirjalliseen kysymykseeni siitä, mitä hallitus aikoo tehdä asiakas- ja potilasturvallisuuden parantamiseksi esimerkiksi ikäihmisten ja vammaisten hoidossa, että kunkin palveluja tuottavan toimintayksikön omavalvontasuunnitelma on avainasemassa potilasturvallisuuden varmistamisessa. Huhtikuussa 2018 suullisella kyselytunnilla kysyin ministeriltä vanhusten kotihoidossa esiintyvistä ongelmista ja ministeri Saarikko vastasi: ”Suomessa on paljon hyvää, jonkin verran huonoa, mutta pääsääntöisesti varmasti keskinkertaista tai sitä parempaa hoitoa.” ja ”valitettavaa on se, että hyvät onnistumiset ja arvokas työ kotihoidon henkilöstöltä harvoin päätyvät lööppiin, epäonnistumiset useammin.” Onneksi Esperi Caren toiminnan kaltaiset ongelmat ovat päätyneet lööppeihin, sillä ne eivät ole uusi asia ja niihin on puututtava, toteaa Mäkisalo-Ropponen.
- Omavalvonta ei ole riittävä toimenpide potilas- ja asiakasturvallisuuden sekä hoito- ja hoivatyöntekijöiden osaamisen ja jaksamisen varmistamiseksi kuten ministeri Saarikko uskoo enkä usko, että hallituksen markkinamallikaan voi sitä tehdä. Suunnitellut säästöt heikentävät entisestään mahdollisuuksia järjestää hyvää hoitoa. Sipilän hallitus on heikentänyt myös valvonnan resursseja eikä sote-uudistus tuo niihinkään korjausta säästöpaineiden vuoksi. Hallituksen kärkihankkeista ja muista ponnisteluista huolimatta saamme edelleen viikoittain lukea vanhusten ja hoivaajien sekä huolta kantavien omaisten huolesta lehdistä. Hallitus on jollain tavalla nostanut kädet pystyyn tai laittanut silmät kiinni tältä hädältä, sanoo Mäkisalo-Ropponen.
SDP julkaisee lähiviikkoina oman Ikäpoliittisen ohjelmansa, jossa on ratkaisuja tilanteeseen. Näistä ratkaisuehdotuksista Merja Mäkisalo-Ropponen mainitsee muutaman:
- Vanhusasiavaltuutetun virka on perustettava kiireellisenä. Samalla on harkittava vanhusasiamiesten toimien perustamista alueille.
- Lakiin on kirjattava riittävä henkilöstömitoitus heikoimmassa asemassa olevien asumispalveluihin.
- Lakiin saatava nykyistä tiukempi vaatimus ikäihmisten perusoikeuksien toteutumisesta.
- Valvontaresursseja on lisättävä ja myös yllätyskäynnit hoito- ja hoivayhteisöihin mahdollistettava.
- Kuntouttava työote varmistettava riittävällä ja osaavalla henkilöstöllä.
- Tutkimustiedon tuottaminen ja soveltaminen hoito- kuntoutus -ja hoivakäytännöistä ja uusista mahdollisuuksista.
- Hyvien käytänteiden jakamiseen luodaan valtakunnallinen kansallinen tietopankki jokaisen ammattilaisen käyttöön.
- Koulutuksen laatu ja alan vetovoimaisuus on varmistettava.
- Henkilökunnan jaksaminen ja hyvinvointi varmistettava riittävillä resursseilla ja jatkuvalla täydennyskoulutuksella.
- Vapaaehtoiset eivät korvaa ammattilaisia, mutta heillä on suuri merkitys mielekkään arjen luomisessa.
- Tavoitteenamme on välittävä yhteiskunta, toteaa Mäkisalo-Ropponen lopuksi.