Suomi tarvitsee digikuilun umpeenkuromisohjelman!
(Julkaistu Demokraatissa 10.1.2019)
Suomessa on tällä hetkellä lähes miljoona henkilöä, jotka eivät voi, osaa, pysty tai kykene käyttämään digipalveluita. Internetin ulkopuolelle jääneiden mahdollisuudet osallistua yhteiskunnan toimintaan ja saada palveluita ovat heikentyneet selvästi. Köyhät, vammaiset, vähän koulutetut ja iäkkäät jäävät helposti digitalisaatiosta osattomiksi ja syrjäytyvät.
Usein kuvitellaan, että digiosattomuus koskee erityisesti ikäihmisiä. Totta on, että yli 75-vuotiaista käyttää internetiä vain reilu 30 prosenttia. Toisaalta on kuitenkin muistettava, että nuorilla ns. diginatiiveilla ikäluokilla netin käyttö voi olla hyvin yksipuolista. Vaikka nuoret hallitsevat ihmissuhteiden hoitamisen sähköisesti, tiedonhaku ja sähköinen viranomaisasiointi eivät välttämättä suju. Sähköisestä asioinnista vieraantuminen johtaa helposti nuorenkin ihmisen syrjäytymiskierteeseen.
Seuraavan hallituksen keskeisenä tavoitteena tulee olla digitaalisen kuilun umpeenkurominen. Tähän tarvitaan lähes kaikkia yhteiskunnan toimintalohkoja; kirjastoja, vapaata sivistystyötä, nuorisotyötä, kouluja, aikuiskoulutusta, ikäihmisten palveluita jne. Tavoitteen toteutuminen voidaan varmistaa ilmiöpohjaisen budjetoinnin avulla. Tämä tarkoittaa tavoitteen toteutumiseen tarvittavien resurssien kokoamista yhteen ja selkeän johtamisjärjestelmän luomista tavoitteen toteuttamiseen. Nyt resurssit jakautuvat liiaksi eri tahoille, minkä vuoksi asia ei ole edennyt toivotulla tavalla.
Jos halutaan lisätä digikansalaisten määrää, on yhteiskunnan varmistettava digipalveluiden esteettömyys. Samalla on varmistettava, että kaikilla kansalaisilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet hankkia tai lainata laitteisto, vaadittavat tietojärjestelmät ja verkkoyhteydet sekä oppia niiden käyttö ja omata taloudelliset mahdollisuudet maksaa niiden käytöstä.
Digitaalisista palveluista huolimatta on palveluja jatkossakin tuotettava monimuotoisesti, esimerkiksi kasvokkain ja puhelimitse, sillä aina tulee olemaan kansalaisia, jotka eivät kykene, pysty tai halua olla digitaalisten palveluiden äärellä.
Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)