Lapsiystävällisyys edellyttää laadukasta aamu- ja iltapäivätoimintaa
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 5.12.2018)
Suomessa on entistä enemmän ryhdytty puhumaan lapsiystävällisyydestä. Liian vähälle huomiolle on kuitenkin jäänyt aamu- ja iltapäivätoiminta, vaikka se on monelle alakoululaiselle tärkeä osa turvallista päivää. Lainsäädännön mukaan toiminnan järjestäminen on kunnille vapaaehtoista. Suurin osa kunnista järjestää sitä 1. – 2. luokan oppilaille 3 – 4 tuntia päivässä. Kunta voi järjestää toimintaa itse tai sopia sen järjestämisestä muiden tahojen kanssa. Valtio tukee toimintaa maksamalla ohjaustunnista 26 euroa. Kaikki iltapäivätoiminta ei ole valtionavun piirissä, eikä toiminnalle asetettuja kriteereitä aina noudateta. Lainsäädännön mukaan toiminnasta voidaan periä kohtuullisia asiakasmaksuja 120 – 160 euroa kuukaudessa. Maksun huojennuksesta tai maksuvapaudesta päättävät kunnat. Monelle vähävaraiselle perheelle maksu on liian suuri ja vapautuksen hakukynnys liian korkea. Tästä syystä ne lapset, jotka erityisesti tarvitsisivat ko. toimintaa, voivat jäädä sen ulkopuolelle.
Opetushallituksessa työskentelee tällä hetkellä aamu-ja iltapäivätoiminnan kehittämisryhmä, joka uudistaa aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteita ja selvittää henkilöstön koulutustaso- ja täydennyskoulutustarvetta. Kehittämisryhmän työ on tärkeää, sillä toiminta on järjestetty kunnissa hyvin vaihtelevasti ja laatu on epätasaista. Koska ryhmäkokoja ei ole määritelty, yhdellä aikuisella on voinut olla jopa 40 lasta. Jokainen ymmärtää, ettei tämä ole lasten kannalta järkevää. Suositusten mukaan yhdellä ohjaajalla voi olla 13 lasta, erityistä tukea tarvitsevien ryhmässä vähemmän. Ongelmana on myös se, ettei kaikilla ohjaajilla ole koulutusta tehtävään. Erityislasten kohtaamiseen ohjaajat tarvitsevat jatkuvaa täydennyskoulutusta, jota Pohjois-Karjalassa järjestää muun muassa Riveria.
Toivottavasti kaikki kuntapoliitikot ottavat selvää, mikä on oman kunnan aamu- ja iltapäivätoiminnan tilanne ja palveleeko toiminta lapsen parasta!