Lasten ja nuorten yksinäisyys
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 22.11.2018)
Suurin osa suomalaisista lapsista ja nuorista voi hyvin, mutta on iso joukko lapsia ja nuoria, joilla ei mene hyvin. Viime viikon torstaina eduskunnan kansalaisinfossa oli Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän ja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n yhdessä järjestämä tilaisuus ”Yksinäisyyden monet kasvot”. Tilaisuudessa kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttila Turun yliopistosta puhui lasten ja nuorten yksinäisyydestä.
Muutamia lukuja hänen luennostaan: Vuonna 2017 Suomessa tehtiin 76 116 lastensuojeluilmoitusta. Ilmoitusten määrä kasvoi edellisestä vuodesta 15 prosenttia. Huostassa olevia lapsia ja nuoria oli 10 526. Kiireellisesti vuonna 2017 sijoitettiin 4 081 lasta, mikä on 15 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
13-vuotiaista nuorista 13,5 prosenttia ja 15-vuotiaista 15 prosenttia kokee itsensä usein tai aina yksinäisiksi.
Alakoulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaista 10 prosenttia kokee olevansa näkymättömiä eli kukaan ei heitä ryhmässä huomaa. Erityisen huolestuttavaa on se, että 11 prosenttia tämän ikäisistä lapsista kokee, etteivät aikuiset huomaa, jos heillä on syystä tai toisesta paha olla.
Pelastakaa Lapset ry:n selvityksen mukaan joka kahdeksas lapsi elää köyhässä perheessä. Köyhän perheen lasta uhkaa suurempi riski kiusatuksi tulemisesta ja yksin jäämisestä.
Nämä luvut ovat huolestuttavia. Toivottavasti saamme lopultakin Suomeen kansallisen lapsistrategian, jonka avulla saamme suunnattua huomion lapsiin ja nuoriin. Yhtä tärkeää on saada sekä lainsäädäntötyöhön että kunnalliseen päätöksentekoon lapsivaikutusten arvioinnin. Toivottavasti jokaisessa kunnassa Pohjois-Karjalassa perutaan myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoitukset ja pienennetään ryhmäkokoja. Kouluissa opettajilla tulee olla todelliset mahdollisuudet huomioida jokainen oppilas yksilönä.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)
Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin ryhmän puheenjohtaja