Hallitus jatkaa perinteisellä linjalla ja rustaa ala-arvoisia lakiesityksiä
12.10.2018
Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti 11.10.2018, ettei asiakas- ja potilaslaki ehdi eduskuntaan tällä hallituskaudella lausuntokierroksella esille tulleiden muutostarpeiden vuoksi.
SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on tyrmistynyt hallituksen lainvalmistelun tasosta.
- Muistiliitto oli mukana valmistelevassa työryhmässä ja jätti jo siinä vaiheessa eriävän mielipiteensä – lain ongelmat olivat täysin selviä. Lausuntokierroksella tuli runsaasti kritiikkiä ja jos laki olisi toteutunut esitetyssä muodossa esimerkiksi muistisairaiden tilanne olisi huonontunut ja heidän oikeutensa heikentyneet, Mäkisalo-Ropponen toteaa.
Mäkisalo-Ropposen mielestä lakiin tulisi saada selkeämmin näkyviin muistisairaiden hoidon ja hoivan erityispiirteet. Lisäksi aiheellinen pelko on, että rajoitustoimenpiteitä käytetään jatkossakin turhaan lain salliessa niiden käytön tietyissä tilanteissa.
- Lakiesityksessä on kohtia, jotka voivat mahdollistaa tarpeettomien rajoitustoimenpiteiden käytön muistisairaiden hoidossa. Tälläkin hetkellä näitä menetelmiä käytetään osittain siksi, ettei kaikissa hoitoyhteisöissä ole riittävästi valmiuksia, tietoa ja taitoa kohdata muistisairaita oikealla, ammatillisella tavalla. Osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta – etenkin, jos resurssit ovat kunnossa – pystyy hoitamaan hankalatkin tilanteet ilman rajoitustoimenpiteitä. Jos auttajalla on jo lähtökohtaisesti asenne, että muistisairauksiin kuuluu aggressiivisuus, se helposti johtaa siihen, että hoitaja omalla osaamattomuudellaan saa muistisairaan hermostumaan, Mäkisalo-Ropponen kertoo.
- Kovin pienillä muutoksilla lakiesitystä ei olisi saatu kuntoon. Siinä mielessä on ymmärrettävää, että asia jää nyt pöydälle. Toisaalta tämä on huono asia, sillä olisimme tarvinneet tämän lain. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) korosti keväällä lain tärkeyttä sanomalla, että ”kyse on ihmisarvosta, ihmisoikeuksien toteutumisesta ja oikeusturvasta niin potilaan kuin henkilöstönkin näkökulmasta”. Hallitus jatkaa kuitenkin perinteisellä linjallaan olla kuulematta asiantuntijoita ja rustaa ala-arvoisia lakiesityksiä.