Mitä enemmän asiaan paneutuu, sen pahemmalta näyttää!
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 17.5.2018)
Valiokunnissa työskennellään kiivaasti sosiaali- ja terveydenhuollon ja maakuntauudistuslakien parissa. Aineistoa on tuhansia sivuja ja kymmeniä kiloja. Huolelliseen paneutumiseen asiaan ei ole mahdollisuuksia. Hallituksen ainoana tavoitteena näyttää olevan, että ”saadaan jotain päätettyä”. Kysymys on hallituksen arvovallasta – kyseenalainen perustelu tehdä huonoa lainsäädäntöä!
Valiokunnissa tulee koko ajan esille lisää huolestuttavia asioita. Lakiesityksissä ei ole arvioitu kaikkia kustannuksia, esimerkiksi terveydenhuollon palkkaharmonisaatiota, josta uhkaa tulla vähintään noin 700 miljoonan lisälasku. Yleiskatteellisuus ilman maakuntien verotusoikeutta aiheuttaa maakunnille ongelmia. Terveydenhuollon lakisääteiset menot uhkaavat heikentää sosiaalitoimen, vanhusten hoidon ja pitkäaikaistyöttömien palveluita entisestään.
Hallituksen esittämään valinnanvapausmalliin liittyy valtavia riskejä. Terveydenhuollossa markkinoiden saaminen palvelemaan sekä kansalaisten että yhteiskunnan etuja on vaikeaa. Viimeksi Aalto-yliopiston taloustieteen asiantuntijat ovat esittäneet, että riskien kohtuullistamiseksi tulisi edetä alueellisesti vaiheittain. Silloin ongelmat ehdittäisiin havaita ja korjata ennen riskien laukeamista koko järjestelmään.
Näyttää siltä, ettei hallitus ole halukas kuuntelemaan asiallista kritiikkiä. Valiokunnassa jopa tukitaan korvat ja ilveillään asiantuntijoiden kertoessa lakiesityksen ongelmista tai oppositioedustajien esittäessä kysymyksiä asiantuntijoille. Hallituksen kommentit ”päätetään nyt ja korjataan myöhemmin” ovat vastuuttomia. Toki lakeja joudutaan välillä korjaamaan. Perustana on kuitenkin oltava se, että laaditaan mahdollisimman hyvä laki.
Elleivät keskusta ja kokoomus olisi tehneet lehmänkauppoja, jossa kokoomus sai valinnanvapauden ja keskusta maakuntauudistuksen, emme olisi tässä tilanteessa. Uudistuksen alkuperäiset tavoitteet eivät enää ohjaa lainsäädäntötyötä.
Merja Mäkisalo-Ropponen