Hoidon laatu ja hoitajien jaksaminen unohtuneet
TIEDOTE
14.2.2018
ERTO, Super ja Tehy ovat nostaneet toistuvasti esille suurten sote-alan toimijoiden säästöpäätöksistä aiheutuvat hoidon laadun heikkenemisen ja työntekijöiden työehtojen heikentämisen.
- Edellä mainittujen palkansaajajärjestöjen jäsenkyselyissä ja luottamushenkilöille tulleissa yhteydenotoissa tulee esille samat ongelmat kuin minulle tulleissa, kertoo SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.
- Henkilöstömitoitukset ovat riittämättömiä jopa potilaan perustarpeiden hoitamiseen. Jatkuvan kiireen vuoksi lääkkeiden jakelussa esiintyy ongelmia eikä kuntouttavaan toimintaan ole aikaa. Jopa laadukkaan saattohoidon toteuttaminen on mahdotonta liian vähäisen henkilökuntamäärän vuoksi, Mäkisalo-Ropponen jatkaa.
- Hoitotyöntekijät kertovat, ettei sijaisia palkata tai sijaiset tekevät lyhempiä työvuoroja kuin vakituinen henkilökunta. Erityisen huolestuttavaa on henkilöstömitoituksen kiertäminen muun muassa merkitsemällä työvuoroluetteloihin hallinnossa työskentelevien nimiä, vaikka he eivät työskentele kyseisessä yksikössä. Lisäksi nollatuntisopimusten käyttö on yleistynyt. Työehtosopimuksia rikotaan sillä, ettei työtekijöille makseta ylitöistä heille kuuluvia korvauksia, listaa Mäkisalo-Ropponen hoitohenkilöstön ongelmia.
Kansanedustaja Mäkisalo-Ropponen on lisäksi huolissaan pienistä hoito- ja hoiva-alan yrityksistä, jotka ovat myös joutuneet suurten sote-alan toimijoiden puristukseen.
- Monikansalliset ja kansalliset isot sote-alan toimijat ovat osittain lähes vallanneet alan markkinat varsin aggressiivisesti. Suuret toimijat ovat ostaneet useita alan pieniä paikallisia yrityksiä ympäri Suomea. Monet paikalliset yrittäjät ovat joutunut luopumaan yrityksestään tai lopettamaan liiketoimintansa hävittyään toistuvasti kilpailutuksen isojen yritysten tarjouksille. Pienen yrityksen mahdollisuudet hintakilpailuun isompien monikansallisten yritysten kanssa ovat olemattomat. Suuren yrityksen on sen sijaan mahdollista tehdä jonkin aikaa jopa tappiota saadakseen kilpailijat pois alueelta. Ihmisten kotien, perushoivan ja hoidon kilpailuttaminen on epäinhimillistä. Erityisesti epäeettiseksi sen tekee se, että usein hinta on ratkaiseva tekijä laadun ollessa toissijainen. Halvimman tarjouksen tekijä voittaa usein kilpailutuksen aivan kuten ennen huutolaisia ”kaupatessa”, kauhistelee Mäkisalo-Ropponen.
- Tätäkö me todella haluamme? Onko tämä tulevaisuuden tapa hoitaa esimerkiksi ikäihmisiä, kysyy Mäkisalo-Ropponen ja peräänkuuluttaa laajempaa eettistä keskustelua tästä kasvavasta ongelmasta.
Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen jätti tänään kirjallisen kysymyksen suurten sote-alan toimijoiden säästöpäätöksien vaikutuksista. Hän toivoo ministeri Annika Saarikolta vastausta siihen, onko hallitus tietoinen sote-alan toimijoiden säästöpäätösten vaikutuksista muun muassa hoidon laatuun, potilasturvallisuuteen ja henkilöstön jaksamiseen ja mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy tilanteen korjaamiseksi?