Nuorten eriarvoistuminen ja syrjäytyminen pysäytettävä!
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 15.12.2017)
Syyskuun lopulla julkaistusta suomalaisten nuorten asenteita selvittäneestä tutkimuksesta käy ilmi, että nuoret pitävät suurimpana turvallisuusuhkana suomalaisten keskinäistä eripuraa ja eriarvoistumista. Eriarvoistuminen on moniulotteinen yhteiskunnallinen ongelma. Köyhyydestä, osattomuudesta ja työttömyydestä kärsivät näkevät oman tilanteensa toivottomana.
NEET-nuoret eli työn, koulutuksen ja harjoittelupaikan ulkopuolella olevat nuoret kokevat syrjäytymisen yksin jäämisenä ja luottamuksen kadottamisena toisiin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Näillä nuorilla on heikompi yhteenkuuluvuuden tunne suomalaiseen yhteiskuntaan. He ovat passiivisempia ja toivottomimpia kuin muut nuoret.
Nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi on tärkeää varmistaa, että kaikki saavat itselleen ammatin. Suomessa on edelleen lähes 100 000 alle 30-vuotiasta, joilla ei ole perusasteen jälkeistä tutkintoa. Pelkän peruskoulun suorittaneiden työllisyysaste on noin 40 prosenttia korkeakoulutettujen työllisyysasteen ollessa yli 85 prosenttia ja toisen asteen suorittaneiden noin 70 prosenttia. Nämä luvut omalta osaltaan selittävät eriarvoistumis- ja syrjäytymiskehitystä. Tärkeä tavoite SDP:lle on kaksitoistavuotinen oppivelvollisuus. Käytännössä se tarkoittaa, että oppivelvollisuutta pidennetään kattamaan toinen aste. Kymppiluokat, valmistavat koulutukset, työpajatoiminta ja etsivä nuorisotyö yhdistetään uudeksi avoimeksi toiseksi asteeksi. Kaikkein kiireellisin uudistus on saada toisen asteen oppimateriaalit maksuttomiksi. Nyt ammatillinen koulutus ja lukio saattavat keskeytyä, koska perheellä ei ole varaa maksaa oppimateriaaleja. Oppivelvollisuuden pidentämisestä koituvat kustannukset saadaan takaisin paremman työllisyyden ja vähenevän syrjäytymisen kautta.