Ikäihmiset tarvitsevat puolestapuhujaa – Miten ministeri Saarikko etenee?
12.12.2017
SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen vanhusasiavaltuutetun toimen perustamisesta.
- Eri puolilta Suomen kuuluu huolestuttavia viestejä ikäihmisten palvelujen määrän ja laadun heikentämisestä sekä eriarvoistumisesta. Useissa selvityksissä ja tutkimuksissa on tullut esiin ikäihmisiin kohdistuvaa epäasiallista kohtelua – jopa kaltoinkohtelua. Yhteiskunta ei voi enää toimettomana katsoa sivusta. Paljon apua tarvitsevien ikäihmisten mahdollisuudet vaikuttaa jopa omiin asioihinsa ovat usein rajalliset. Ikääntyvässä Suomessa myös muistisairaiden määrä kasvaa ja heidän oikeuksiensa toteutumisen valvontaan on syytä panostaa nykyistä enemmän, kertoo Mäkisalo-Ropponen.
- Ikäihmisten ääni on viimein saatava kuulumaan entistä paremmin yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa kuten sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteen ja palvelujen uudistuksen aikana ja sen jälkeen. Suomeen on perustettava vanhusasiavaltuutetun toimi, riippumaton taho, joka yhteistyössä muiden viranomaisten sekä toimialansa järjestöjen ja vastaavien toimijoiden kanssa edistää ja varmistaa ikääntyneen väestön edun ja oikeuksien toteutumista, esittää Mäkisalo-Ropponen.
- Viime vaalikaudella kansanedustajana ollessaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko puhui paljon vanhusasiavaltuutetun viran perustamisesta. Kannatin asiaan silloin ja toivon, että asiaa viedään eteenpäin. Mihin toimiin ministeri Saarikko aikoo ryhtyä vanhusasiavaltuutetun toimen perustamiseksi, kysyy Mäkisalo-Ropponen.
Mäkisalo-Ropponen esittää, että vanhusasiavaltuutetun tehtävänä olisi muun muassa arvioida ikääntyneen väestön edun ja oikeuksien toteutumista ja seurata lainsäädäntöä ja yhteiskunnallista päätöksentekoa sekä arvioida niiden vaikutuksia ikääntyneen väestön hyvinvointiin.