”Ei myytävänä” kansalaisaloite eduskunnan käsittelyyn!
(Julkaistu Radio Rexissä 16.10.2017)
Kansalaisaloite ”Ei myytävänä” saavutti viime viikolla 50 000 allekirjoittajan rajan. Se tarkoittaa, että kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloitteen tavoitteena on rajata vanhus- ja vammaispalvelut kilpailutuslainsäädännön ulkopuolelle. Tällä hetkellä monessa kunnassa ja kuntayhtymässä vammaisten ja vanhusten asumispalvelut kilpailutetaan 3 – 4 vuoden välein. Se tarkoittaa pahimmillaan sitä, että ihmisten on muutettava pois omasta kodistaan toisen palveluntuottajan voitettua kilpailutus. Miltä tuntuisi, jos sanottaisiin, että nyt on pakko muuttaa, sillä asuminen tulee halvemmaksi toisessa asunnossa? Vammaisten ja muistisairaiden kohdalla tämä tilanne on liian usein arkipäivää, vaikka seuraukset ovat epäinhimillisiä. Kehitysvammaisilla ja muistisairailla elämän perusturvallisuus ja elämän laatu muodostuvat pysyvistä ihmissuhteista sekä tutusta ja pysyvästä ympäristöstä.
Ihmisten kotien, perushoivan ja hoidon kilpailuttaminen on epäinhimillistä. Erityisen epäeettiseksi asian tekee se, että usein hinta on ratkaiseva tekijä laadun ollessa toissijainen. Halvimman tarjouksen tekijä usein voittaa kilpailutuksen aivan kuten ennen aikaan huutolaisia ”kaupatessa”. Kuntien ja kuntayhtymien kilpailutuksen osaamattomuutta ja hintapainotteisuutta ovat suuret terveysbisnesyritykset käyttäneet viime aikoina hyväkseen. Näiden isojen yritysten on mahdollista tehdä niin halpa tarjous, että alueen pienet yritykset eivät pärjää kilpailussa. Moni hoivakotiyrittäjä on joutunutkin luopumaan yrityksestään hävittyään toistuvasti kilpailutuksen isojen firmojen tarjouksille.
Suuren firman on mahdollista tehdä jonkin aikaa jopa tappiota saadakseen kilpailijat pois alueelta. Valitettavasti seurauksena on ollut myös työtekijöiden työolosuhteiden heikentyminen, jolla on ollut suora yhteys hoivan ja hoidon laatuun. Nollatuntisopimukset ovat lisääntyneet ja vakituisissa työsuhteissa olevien työntekijöiden määrää on vähennetty. Koulutettujen työntekijöiden sijalle on otettu kouluttamattomia. Esimiesasemassa olleiden vastaavien sairaanhoitajien toimet on lopetettu ja sairaanhoitajien palkkaa on alennettu.
Tästä samasta asiasta keskusteltiin viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla. Ministeri Lindström lupasi lähettää kuntiin ja kuntayhtymiin ”paimenkirjeen”, jossa ohjataan järjestämään palvelut ja mahdolliset kilpailutukset oikein ja palveluntarvitsijoiden inhimilliset tarpeet huomioiden. Tällaista ohjeistusta varmaan tarvitaan, sillä olen kuullut johtavassa asemassa olevan viranhaltijan todenneen isojen ja pienten yritysten kilpailutilanteesta keskusteltaessa: Onhan se nyt ymmärrettävää, että vessapaperin kuljettaminen rekka-autolla tulee halvemmaksi kuin kaupasta hakea. Ihmisten asumista, hoitoa ja hoivaa ei pitäisi ratkaista vessapaperin kuljettamiskustannuksilla – jopa tällaisen esimerkin esittäminen on mielestäni epäeettistä.
Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)