Ehdotettu aktiivimalli on epäinhimillinen!
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 19.10.2017)
Hallitus esittää osana ensi vuoden talousarviota ns. aktiivimallin käyttöönottoa. Aktiivimallin perusidea on työttömyysetuuden maksaminen 4,65 prosentilla alennettuna, jos henkilö ei ole 65 edeltävän työttömyyssetuuden maksupäivän aikana osoittanut aktiivisuutta olemalla vähintään viikon töissä tai viisi päivää työllistämistä edistävissä palveluissa. Hallitus kuvittelee työttömien olevan laiskoja, jonka vuoksi töihin pitää pakottaa sanktioiden uhalla.
Ongelma ei ole työttömien laiskuus vaan se, että aktiivisesta työnhausta huolimatta kaikki työttömät eivät saa työtä. Lyhyt- ja osa-aikaisia töitä on tarjolla hyvin eri tavoin maan eri alueilla ja ammattialoilla. Lisäksi työllistämistä edistäviä palveluita ei ole riittävästi tarjolla eikä lakiesitykseen ei sisälly velvoitetta järjestää niitä. Siitä huolimatta työtöntä rangaistaan, jollei hän käytä palveluita.
Työnhakupalvelut ja asiointi ovat siirtyneet entistä enemmän nettiin. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan jopa lähes viidesosalla pitkäaikaistyöttömistä ei ole riittäviä valmiuksia hoitaa asioita sähköisesti, mutta henkilökohtaista palvelua ei ole saatavilla tarvitseville. Hallitus ei ole lainkaan arvioinut, millaisia sosiaalisia ja terveydellisiä vaikutuksia syntyy siitä, kun aktiivisesti työtä tai palveluita etsivää rangaistaan entistä kovemmin epäonnistumisesta.
Esityksen negatiiviset vaikutukset iskevät pahiten pitkäaikaistyöttömiin. Hallitus on itsekin arvioinut, että lakiesitys tulee lisäämään toimeentulotukiasiakkaiden määrää. Euroopan unionin sosiaalisten oikeuksien komitea on moittinut Suomea liian alhaisesta toimeentulosta. Tällä lakiesityksellä sitä leikataan lisää. Toteutuessaan lakiesitys tarkoittaa leipäjonojenkin pidentymistä. Yhä useampi pitkäaikaistyötön tulee myös putoamaan kokonaan työvoiman ulkopuolelle. Tämäkö on hallituksen tapa kaunistaa työttömyystilastoja?
Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)