Yhteiskunnallinen keskustelu: Mitä on tarjolla someraivon ja äänestämisen lisäksi?
(Julkaistu: Viikko Pohjois-Karjala 5.10.2017)
Olen tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtajana mukana Sitran Erätauon kehittäjäryhmässä. Ryhmän tarkoitus on luoda yhteiskunnallisen keskustelun malli, jonka avulla vahvistetaan ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan, luottamusta toisiinsa, ymmärrystä tulevaisuuden kehityssuunnista ja niiden kytkeytymisestä päätöksentekoon. Tavoitteena on luoda toimintatapa, jolla saadaan mukaan varsinkin ne ihmiset, jotka eivät koe yhteiskunnallista keskustelua luontevaksi. Demokratia vaatii juuri nyt puolustajia ja rakentavalle yhteiskunnalliselle keskustelulle on nykyisessä epävarmuuden maailmassa erityinen tarve.
Martti Ahtisaari on omassa rauhanneuvottelutyössään todennut, että aseilla voidaan lopettaa väkivalta, mutta rauhaa niillä ei saada. Vuoropuhelu on ainoa keino, jolla voidaan oppia ratkomaan konflikteja niin maailman kriisipesäkkeissä kuin kotona, kouluissa tai työpaikoilla. Konfliktit ovat ihmisten aikaansaamia ja ihmiset pystyvät ne myös lopettamaan. Vuoropuhelu on sosiaalista pääomaa, jota voi verrata lukutaitoon. Erätauko-hankkeessa halutaan kehittää malli, jossa kansalaisille luodaan tasavertaiset mahdollisuudet osallistua oppivaan ja rakentavaan vuoropuheluun.
Kansanedustajia kehittäjäryhmässä on mukana lisäkseni vihreiden Antero Vartia. Muut ryhmän jäsenet ovat eri alojen edustajia eri puolilta Suomea. Pohjois-Karjalasta ryhmässä on lisäkseni Maakuntaliiton aluekehitysasiantuntija Marita Mannelin.
Uskon, että poliittinen keskustelukin voi parhaimmillaan olla yhdessä oppimista! Samaa mieltä ei asioista tarvitse olla, mutta esimerkiksi toista arvostava kuuntelu voi laajentaa omaa maailmankuvaa, vaikkei mielipide muuttuisikaan.
Merja Mäkisalo-Ropponen