Nuorisotakuu – lupaus nuorelle
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 2.3.2017)
Vuonna 2015 työllisyysaste 15 – 29 -vuotiailla nuorilla oli 50,5 prosenttia. 30 prosenttia 18 -30 vuotiaista työttömistä ei ole koskaan ollut varsinaisissa töissä. Työttömyys on suuri riski nuoren syrjäytymiselle. Nuorena syrjäytynyt henkilö maksaa yhteiskunnalle elämänsä aikana noin 1,2 miljoonaa euroa.
SDP julkaisi tammikuun lopussa päivitetyn nuorisotakuuohjelman, jota itsekin olin laatimassa Lauri Ihalaisen vetämässä ryhmässä. Tämä ns. Nuorisotakuu 2.0 esittelee ne toimet, joiden avulla jokainen nuori ohjataan suuntautumaan koulutukseen, työelämään ja yhteiskunnalliseen osallisuuteen. Sen tarkoitus on antaa nuorelle tukea ja apua erilaisissa elämän nivelvaiheissa ja se toteutetaan yhdessä nuorten kanssa.
Nuorisotakuun toteuttaminen alkaa jo varhaiskasvatuksesta. Varhaiskasvatuksen laatuun on panostettava ja pidettävä huolta, että ryhmäkoot pysyvät tarpeeksi pieninä. Esimerkiksi oppimisvaikeudet tulisi tunnistaa jo ennen kouluikään, jotta jokaiselle lapselle voidaan räätälöidä henkilökohtainen tuki ja ohjaus.
Oppivelvollisuusikää tulee pidentää nykyisestä. Tavoitteena on, että jokainen nuori hankkii itselleen vähintään toisen asteen koulutuksen. Niille nuorille, jotka eivät heti löydä tai pääse itselleen mieluisan opiskelupaikkaan, on tarjottava työ-, työharjoittelu-, työkokeilu-, työpaja-, opiskelu- tai kuntoutuspaikka kolmen kuukauden sisällä työttömyyden alkamisesta. Kymppiluokkaa tulee kehittää avoimeksi toiseksi asteeksi, jonka aikana numeroiden korottamisen lisäksi voidaan tehdä myös toisen asteen opintoja.
Nuorten matalan kynnyksen monialaisen palvelukokonaisuuden eli ohjaamo- hankkeen, etsivän nuorisotyön sekä nuorten aikuisten osaamisohjelman jatkuvuus on turvattava riittävällä budjettirahoituksella.
Yhä suurempi määrä lapsia ja nuoria ei saavuta perusopetuksen vähimmäistavoitteita, mikä johtaa syrjäytymisriskiin niin jatko-opinnoissa kuin työelämässäkin. Erot koulussa pärjäämisessä riippuvat yhä useammin lapsen vanhempien taustasta ja koulun ulkopuolisesta ajasta. Kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta harrastaa ja kehittää itseään vapaa-ajalla ohjatussa ympäristössä, koska harrastukset ovat niin kalliita. Jokaiselle lapselle ja nuorelle onkin taattava mahdollisuus laadukkaaseen ja ohjattuun harrastukseen (ns. harrastustakuu)
Tärkeänä uutena elementtinä SDP:n nuorisotakuuohjelmaan on lisätty koordinoitu tuki laajana kaarena nuoren elämän taitekohdissa varhaiskasvatuksesta aina korkeakouluun tai työelämään asti. Kokonaisvastuun tästä kantaa kunta, joka takaa nuorille katkeamattoman palveluketjun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kunta koordinoi nuorten saamat palvelut ja tukitoimet
SDP:n tavoitteena on, että jokainen nuori saisi jatkossa halutessaan kesätyöpaikan. Tämän toteuttamiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä, johon muun muassa elinkeinoelämän järjestöt, kunnat ja kolmannen sektorin toimijat osallistuvat allekirjoittamalla yhteistyösitoumuksen kesätyöpaikkojen avaamiseksi nuorille.
Sanssikortin tulee jatkossakin olla nuorten käytettävissä niin, että sen tuella nuorten työttömyys saataisiin katkaistua viimeistään kolmen kuukauden kohdalla työttömyyden alkamisesta.
SDP:n päivitetty Nuorisotakuu 2.0 sisältää monia muitakin konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, joista voit lukea esimerkiksi SDP:n nettisivuilta.
Merja Mäkisalo-Ropponen