Kulttuuri ja taide terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä
(Julkaistu Viikkoset -paikallislehden liitteessä, Hattu ry – elämää ja esityksiä –julkaisussa 22.2.2017)
Terveyden voidaan ajatella olevan sairauden puuttumista tai mahdollisimman suurta hyvinvointia. Lääketieteellisesti ihminen on terve, kun hänellä ei ole sairautta. Ihminen itse voi kuitenkin kokea olevansa esimerkiksi ”yksinäisyydestä sairas”. Toisaalta ihmisellä voi olla monia lääketieteellisiä sairauksia ja siitä huolimatta hän voi subjektiivisesti kokea olevansa terve. Usea ikäihminen, jolla on monia lääketieteellisiä sairauksia, on todennut minulle: ”Ihan terve olen tänään, mihinkään ei kolota”. Jos ajatellaan terveyden olevan mahdollisimman suuri hyvinvoinnin tila, niin silloin sen edistäminen ei kuulu pelkästään sosiaali- ja terveystoimelle.
Jokaisella meillä on tarina kerrottavanaan ja tarinaa voi kertoa monin sanoin esimerkiksi musiikin, tanssin, runojen ja draaman muodossa. Valokuva tai taulu pysäyttää jonkun hetken tarinassa tai tarinaan liittyvässä kokemuksessa ja /tai tunteessa. Jokainen tarina ja tarinan osa on arvokas ja ansaitsee tulla kuulluksi ja arvostetuksi.
Eri puolilla Suomea on saatu erinomaisia tuloksia eri taiteen muotojen käytöstä esimerkiksi fyysisen ja psyykkisen kunnon kohentamisessa, masennuksen hoidossa, mielihyvän tuottamisessa ja vaikeiden vuorovaikutustilanteiden hallinnassa. Taide ja kulttuuri voivat olla myös tunteiden tulkki kokijalleen ja auttaa tunnistamaan ja ilmaisemaan erilaisia tunteita sekä käymään läpi elämäntarinaan kuuluneita asioita – sekä hyviä että vähemmän hyviä.
Taide ja kulttuuri edistävät hyvinvointia ja ylläpitävät toimintakykyä. Ne
– aktivoivat muistelemaan ja muistamaan eli auttaa löytämään muistipaikkoja (kognitiivinen kuntoutus)
– auttavat oivaltamaan uusia asioita
– auttavat ihmettelemään ja tuntemaan tunteita
– houkuttelevat liikkumaan
– lisäävät osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tämä voi toteutua sekä taiteen tuottamisessa että kokemisessa.
– ne mahdollistavat kipeiden asioiden käsittelyn
Taidetta eri muodoissaan voidaan hyödyntää kahdella tavalla. Haetaan taide-elämyksiä tai ollaan itse taiteen tuottajina luomassa jotain uutta.
Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja
Terveystieteiden tohtori
Draamakouluttaja
Muistiliiton puheenjohtaja