Joensuun valtuuston kokouksessa puhuttiin jäteasioita, luottamushenkilöiden palkkioista sekä työttömyydestä
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 2.2.2017)
Kaupunginvaltuuston tämän vuoden ensimmäinen kokous kesti tunnin ja puheenvuoroja käytettiin Riikinvoima Oy:n toiminnan esittelyn, vuosikatsauksen ja luottamushenkilöiden palkkio- ja matkustussäännön yhteydessä.
Riikinvoima Oy:n toimitusjohtaja Juha Räsänen esitteli yhtiön toimintaa. Joensuu on osakkaana tässä yhtiössä. Yhtiö on toteuttanut ekovoimalaitoksen, joka sijaitsee Leppävirralla toimivan Riikinnevan jätekeskuksen yhteydessä. Ekovoimalaitoksen tehtävänä on hyödyntää Itä-Suomessa syntyvä kierrätyskelvoton yhdyskuntajäte tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti energiatuotannossa. Ekovoimalaitos valmistui syksyllä 2016. Ensimmäiset kuukaudet ovat osoittaneet, että molemmat tavoitteet – sekä tehokkuus että ympäristöystävällisyys – toteutuvat laitoksen toiminnassa erinomaisesti.
Valtuustossa hyväksyttiin myös luottamushenkiöiden palkkio- ja matkustussääntö. Kokouspalkkioiden euromäärät päätettiin pitää entisellään. Juha Mustonen (kesk.) kuitenkin toivoi, että asiaan palattaisiin vielä tämän valtuuston aikana ja pohdittaisiin, voisiko esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkkiota nostaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävä Joensuun kokoisessa kaupungissa on vaativa ja aikaa vievä. Riittävä korvaus tehtävästä antaisi nykyistä suuremmalle joukolle eri tehtävissä ja elämäntilanteissa oleville henkilöille mahdollisuuden hakeutua puheenjohtajan tehtävään ja antaisi myös ajankäytöllisesti mahdollisuuden hoitaa tehtävää sen edellyttämällä tavalla. Olen samaa mieltä siitä, että päätökset asiasta kannattaisi tehdä tämän valtuuston aikana, ennen kuntavaaleja, jolloin asian käsittely ei olisi henkilö- tai ryhmäsidonnainen.
Erinomainen asia hyväksytyssä palkkio- ja matkustussäännössä on, että luottamushenkilöllä on mahdollisuus saada luottamustehtävien hoitamisen mahdollistamiseksi korvausta myös ulkopuolisille maksettaviin korvauksiin, esimerkiksi lastenhoitokustannuksiin. Jos haluamme saada nuoria perheellisiä henkilöitä kiinnostumaan luottamustehtävistä, tämä on oikean suuntainen päätös.
Viime vuoden vuosikatsauksessa valtuutettuja huolestuttivat erityisesti työttömyysluvut. Työttömyysaste oli marraskuussa 16,8 prosenttia eli samansuuruinen kuin vuoden 2015 vastaavana ajankohtana. Työttömiä työnhakijoita oli marraskuussa 5922 ja avoimia työpaikkoja 358. Joensuun työttömyys on korkealla tasolla suhteessa vastaavansuuruisiin kaupunkeihin. Isoista kaupungeista vain Kotkassa ja Tampereella oli marraskuussa Joensuuta heikompi työllisyystilanne. Toivottavasti uusi elinvoimalautakunta löytää uudenlaisia keinoja työpaikkojen saamiseksi Joensuuhun.
Merja Mäkisalo-Ropponen
kaupunginvaltuuston pj (sd)