Terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kunnan tärkeimpiä tehtäviä!
(Julkaistu Karjalaisessa 17.1.2017)
Sosiaali- ja terveyspalveluiden Siun Soteen siirtymisen myötä Pohjois-Karjalan kunnille jää enemmän voimavaroja terveyden- ja hyvinvoinnin edistämiseen. Kuntalain mukaan terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kunnan perustehtäviin myös sote-uudistuksen jälkeen. Hyvä niin, sillä vastuuta ennaltaehkäisevistä toimista ei voi siirtää yksinomaan sosiaali- ja terveystoimen hoidettavaksi.
Terveyttä ja hyvinvointia edistävien palvelujen tulee olla kaikkien kuntalaisten käytössä vauvasta vaariin. Ensimmäisenä työnään keväällä valittujen uusien valtuustojen olisi hyvä luoda selkeä määritelmä terveyttä- ja hyvinvointia edistävälle palveluille ja niiden tavoitteille. Olemassa olevaa tutkimustietoa on hyödynnettävä palveluja suunnitellessa ja toteutettaessa.
Tutkimusten mukaan yksinäisyys tappaa enemmän kuin sydän- ja verisuonisairaudet. Kuntien tulee yhdessä järjestöjen kanssa huolehtia sekä vertaistukeen että ohjattuun, ammattihenkilöiden toteuttamaan toimintaan pääsystä yksinäisyydestä kärsiville kuntalaisille. Myös etsivää työtä yksinäisyydestä kärsivien henkilöiden löytämiseksi on tehostettava.
Liikunnan merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille on kiistaton. Siksi lähiliikuntapaikkojen lisäksi myös arjen liikkumismahdollisuudet on turvattava pitämällä huolta esimerkiksi pyörätieverkostosta ja kävely- ja hiihtoreittien kunnosta.
Myös terveellisen ja monipuolisen ravitsemuksen avulla voidaan ennaltaehkäistä sairauksia ja ylläpitää hyvinvointia. Siksi kaikessa kuntien järjestämässä ruokailussa on pidettävä huolta ravitsemussuositusten toteutumisesta – unohtamatta ravinnon laatua.
Ikääntyvän väestön kannalta on tärkeää tiedostaa, että aivoterveyden edistämisellä voidaan ennalta ehkäistä muistisairauksia ja siirtää niiden puhkeamista useilla vuosilla eteenpäin. Aivoterveyden edistämisellä voidaan myös hidastuttaa muistisairauksien etenemistä.
Lasten ja nuorten eriarvoistumiskehitys on katkaistava. Tämä varmistetaan riittävän pienillä päiväkotien ja koulujen ryhmillä. Jokaisella lapsella tulisi olla oikeus ainakin yhteen mieleiseen harrastukseen perheen taloudellisesta tilanteesta riippumatta.
Perheet tarvitsevat ennaltaehkäiseviä ja hyvinvointia lisääviä palveluita – kuten matalan kynnyksen kotipalveluita, erilaisia kohtaamispaikkoja ja vertaistukea. Näin voidaan estää perheiden tilanteiden kiristyminen ja raskaampien sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve. Yhteistyö neuvoloiden kanssa on saatava toimimaan saumattomasti.
Sisäilmaongelmat aiheuttavat paljon terveyteen liittyviä ongelmia ja siksi rakennusten kunnosta huolehtiminen on osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Tilakeskusten ja rakennusvalvonnan riittävät resurssit mahdollistavat ongelmiin varhaisen puuttumisen. .
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansaedustaja (sd)
Tulevaisuusvaliokunnan vpj.
Joensuun kaupunginvaltuuston pj.