Vuoden tärkein – ja pisin – kokous
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 1.12.2016)
Maanantaina yli viisi tuntia kestäneen Joensuun kaupunginvaltuuston kokouksen tärkein asia oli ensi vuoden talousarvion hyväksyminen. Tämän valtuuston viimeinen talousarvio herätti valtuutetuissa suuren tarpeen käydä pitkä ja perusteellinen, lähes kolme tuntia kestävä, yleiskeskustelu. Yksityiskohtainen keskustelu ja talousarviosta päättäminen menikin sitten paljon sujuvammin ja nopeammin. Viranhaltijoiden hyvä valmistelu ja valtuustoryhmien erinomainen yhteistyö prosessin aikana mahdollisti sen, että kokoukseen ei tullut uusia yllättäviä ehdotuksia ja päätöksenteko eteni sujuvasti.
Suurin rahallinen muutos kaupunginjohtajan talousarvioehdotukseen oli valtuuston yksimielisesti hyväksymä 100 000 euron lisäys koulutuspalveluihin – lähinnä tarvikemäärärahoihin. Eniten keskustelua kuitenkin herätti vasemmistoliitosta tullut subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoitusten purkamiseen liittyvä 500 000 euron määrärahalisäysehdotus.
Valtuusto päätti subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisesta 20 tuntiin tämän vuoden alkupuolella yhden äänen enemmistöllä. Päätös oli huono, ja sosialidemokraatit vastustivat tätä päätöstä. Tässä kokouksessa emme kuitenkaan äänestäneet 500 000 euron määrärahalisäyksen puolesta, sillä tämä raha ei olisi riittänyt asian korjaamiseen. Aiemmin tehdyn päätöksen purkaminen olisi edellyttänyt vähintäänkin puolta suurempaa määrärahaa. Puolen vuoden välein päätösten muuttaminen ei ole myöskään hyvää poliittista kulttuuria. Varhaiskasvatuksessa on toimittu nykyisellä tavalla elokuun alusta ja asian myllääminen takaisin ilman nykyisen käytännön perusteellisia vaikutusten arviointeja olisi poukkoilua.
Valtuusto hyväksyi kuitenkin yksimielisesti sosialidemokraattien tekstimuutosehdotuksen, jossa vaaditaan kevään 2017 aikana tehtäväksi perusteellinen vaikutusten arviointi, jossa selvitetään subjektiivisen päivähoidon rajoitusten vaikutuksia lapsiin, perheisiin, työntekijöiden jaksamiseen ja työn organisointiin. Vaikutusten arvioinnin tulokset on tuotava valtuustoon kevään 2017 aikana, niin että tarpeellisiin korjaustoimiin ryhdytään viimeistään seuraavaa talousarviota valmisteltaessa. Tuntiperusteiseen päivähoitomaksuun siirtyminen on tehtävä myös vuoden 2017 aikana. Lisäksi edellytettiin, että varhaiskasvatusoikeuden rajoituksia tulkitaan mahdollisimman joustavasti perheiden ja lasten hyväksi. Erityisen vaativaa on tunnistaa ne perheet, jotka eivät esimerkiksi työttömyyden aiheuttamien talousvaikeuksien tai masennuksen takia jaksa vaatia koko päivähoitoa lapselleen, vaikka se olisi lapsen etu.
Nyt on pidettävä huolta siitä, että valtuuston edellyttämä vaikutusten arviointi tehdään huolellisesti ja laaja-alaisesti, niin että valtuustolla on riittävä tietopohja päättää nykyisen käytännön jatkamisesta tai päättämisestä ennen ensi vuoden talousarviokäsittelyä.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Joensuun kaupunginvaltuuston pj.