Terveisiä puoluehallituksessa
(JulkaistuViikko Pohjois-Karjalassa 20.10.2016)
Puoluehallituksessa puoluekokousaloitteita, periaateohjelmaa, koulutuspolitiikkaa ja sotea!
Puoluehallitus kokoontui viime viikolla sekä keskiviikkoiltana että torstaiaamuna.
Puoluekokousaloitteiden ja periaateohjelman käsittelyä jatkettiin. Periaateohjelma päätettiin lähettää kenttäkäsittelyyn. Toivottavasti piireissä tartutaan haasteeseen ja annetaan palautetta puoluehallituksen tekemästä luonnoksesta. Kyseessä on keskustelun perustaksi tarkoitettu luonnos, johon kaikenlainen kommentointi on suotavaa ja toivottavaa.
Puoluehallitus käsitteli myös sivistyspoliittisen työryhmän (jossa olen itsekin mukana) ehdotusta SDP:n koulutuspoliittiseksi ohjelmaksi. Ohjelmassa ehdotetaan konkreettisten toimenpiteiden avulla, miten koulutusta mielestämme tulisi kehittää varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin ja aikuiskoulutuksesta elinikäiseen oppimiseen. Korostamme sitä, että nykyisen hallituksen toteuttama koulutuksen alasajo on lopetettava. Kun julkista koulutusjärjestelmää heikennetään, tehdään tilaa yksityisille, markkinavetoisille koulutuspalveluille. Sosialidemokraateille koulutuksellinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ihmisten kesken ovat keskeisiä arvoja. Me uskomme siihen, että koulutuksen ja oppimisen mahdollisuuksien tasainen jakautuminen edistävät suomalaisen yhteiskunnan kehitystä kohti sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävää tulevaisuutta. Ilman tasa-arvoista koulutusta ei ole tasa-arvoista yhteiskuntaa. Koulutuspoliittinen ohjelma lähetettiin puoluevaltuuston käsiteltäväksi.
Kokouksessa oli esillä myös Kalevi Sorsa -säätiön julkaisema Markku Valtasen tekemä selvitys: Onnistuuko Sote? TNS Gallup haastatteli Kalevi Sorsa -säätiön toimeksiannosta tuhatta suomalaista. Selvityksen mukaan sote-uudistuksella ei ole Juha Sipilän hallituksen esittämässä muodossa kansalaisten tukea eikä ehdotusta pidetä oikeudenmukaisena. Vain Kokoomuksen kannattajista on enemmän niitä, jotka uskovat palveluiden paranevan eikä heikkenevän. Perussuomalaisten luottamus uudistukseen on paikoin oppositiopuolueitakin kehnompaa. Tutkimusaineisto osoittaa, että sote-uudistuksessa olisi syytä tehdä suunnanmuutos ja jatkaa työtä parlamentaarisesti.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Puoluehallituksen jäsen