Voi näitä hallituksen touhuja…
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 13.10.2016)
Viime viikolla käytiin eduskunnassa lähetekeskustelu ns liikennekaaresta, jossa liikennemarkkinoiden sääntely kootaan yhteen ja jonka tavoitteena on edistää uusien palvelumallien syntymistä ja näin vastata entistä paremmin käyttäjien tarpeisiin. Lakiesityksessä on paljon hyviä elementtejä. Tavoitteena oleva sujuva liikkuminen niin, että esimerkiksi samoilla lipuilla voi matkustaa eri liikennevälineissä ja näin mahdollistaa eheiden matkustusketjujen suunnittelun ja toteutuksen, on kannatettava. Tämän ajatuksen vastaisesti ministeri Berner kuitenkin päätti Joensuu – Varkaus junaliikenteestä vain vuodeksi eteenpäin, vaikka VR ehdotti, että velvoiteliikenteestä olisi päätetty kerralla kolmeksi vuodeksi. Miten ihmeessä tämä mahdollistaa joustavien matkustusmuotojen kehittämisen? Vuoden jatkoaika tarkoittaa, että taas olemme vuoden ns. ”löysässä hirressä” ja keväällä aloitamme sen murehtimiseen, miten junayhteyksille käy.
Ministeri Berner siis päätti, että Joensuun ja Varkauden välille tulee toinen junavuoro molempiin suuntiin. Hyvä näin, sillä nykyinen yksi vuoro molempiin suuntiin ei palvele matkustajia. Joustava liikennöinti – josta liikennekaaressa puhutaan – olisi edellyttänyt kuitenkin vielä kolmannen vuoroparin lisäämistä päivittäiseen liikennöintiin. Seuraavaksi jännitämme Pohjois-Karjalassa Pohjois-Karjalan oman Pelastuslaitoksen ja Niiralan raja-aseman ympärivuorokautisen aukiolon säilymistä. Hallituksella tuntuu olevan suuri tarve heikentää ehdotuksillaan maakuntien elinvoimaa. Toivon järjen voittavan näissä asioissa ja hallituksen kykenevän näkemään mikä merkitys näillä asioilla on Pohjois-Karjalan elinvoimalle.
Järjen voittoa toivotaan nyt myös hallituksen vanhustenhoidon henkilöstömitoitusten heikennyssuunnitelmien perumiseksi. Hallituksen ehdottama 0,4 mitoitus tarkoittaisi, että 14-15 hoitokodissa asuvaa ikäihmistä hoitaisi aamu- tai iltavuorossa vain yksi hoitaja. Nykyinen 0,5 mitoitus turvaa sekä aamu- että iltavuoroon kaksi hoitajaa. Tämäkin on useimmiten liian vähän laadukkaan hoidon toteutukseen, mutta mitoituksen laskeminen nykyisestä tarkoittaisi katastrofia. Kun tähän vielä lisätään hallituksen ehdotus heikentää työntekijöiden pätevyysvaatimuksia, niin näyttää siltä, että hallitus haluaa palauttaa vanhustenhoidon laadun vuosikymmeniä taaksepäin, jolloin ikäihmisiä hoidettiin kouluttamattomalla henkilökunnalla ja kuntouttavan hoidon puutteiden takia heistä tehtiin vuodepotilaita jopa vuosikausiksi. Juuri kun olemme päässeet hiukan irrottautumaan laitoskulttuurista, niin nyt hallituksen ehdotukset toteutuessaan tarkoittaisi paluuta menneisyyteen.
Me Sosialidemokraatit teemme kaikkemme, ettei hallitus toteuttaisi näitä järjenvastaisia epäinhimillisiä ideoitaan.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)