Arvostusta välityömarkkinoille
Välityömarkkinat ovat usein hyvä väylä avoimille työmarkkinoille. Välityömarkkinoilla tarkoitetaan vapaiden työmarkkinoiden ja työttömyyden välillä olevaa työssäoloa. Ne on tarkoitettu lähinnä vaikeasti työllistyville työnhakijoille, kuten vammaisille ja pitkäaikaistyöttömille. Avoimille työmarkkinoille siirtymistä voidaan helpottaa esimerkiksi yhdistämällä koulutus ja työskentely välityömarkkinoilla sekä panostamalla työhön valmennukseen. Moni pitkäaikaistyötön on järjestöissä työskentelyn kautta päässyt opiskelemaan tai työhön.
Kaikilla ei ole mahdollista työllistyä avoimille työmarkkinoille nykyisillä työvoiman tuottavuusodotuksilla. Tulevaisuudessakaan työn ja työelämän muutoksen kiihtyessä näiden henkilöiden määrä ei todennäköisesti vähene. Jokaisella tulisi kuitenkin olla oikeus tuntea olevansa arvokas ja tärkeä osa yhteiskuntaa. Välityömarkkinoilla tehdään paljon sellaista arvokasta työtä, esimerkiksi vanhusten ja lasten parissa, jota mikään muu taho ei yhteiskunnassa hoida. Välityömarkkinoista hyötyy siis yhteiskunta ja ihminen itse.
Järjestöt ovat tärkeässä roolissa välityömarkkinoilla ja järjestöistä löytyy paljon tekemätöntä työtä. Valitettavasti hallitus vähentää koko ajan palkkatukimäärärahoja, jotka ovat järjestöille ehdoton edellytys, jotta he voivat palkata ihmisiä töihin.
Toinen ongelma on välityömarkkinoiden vähäinen arvostus. Usein kuulee puhuttavan tempputyöllistämisestä ja siitä, ettei palkkatuettuun työhön kannata panostaa. Myös työ- ja elinkeinoministeriön vaikuttavuusmittarit ohjaavat ajattelemaan tähän suuntaan, sillä niissä vaikuttavaa työllistämistä on ainoastaan avoimille työmarkkinoille työllistyminen. Työllistymisen vaikuttavuusmittareita tulisikin uudistaa, koska vaikuttavuutta on myös yhteiskunnassa mukana pysyminen ja sellainen järjestöissä tehtävä yhteiskuntaa palveleva työ, jota kukaan muu ei hoida.
Asiasta keskusteltiin viime viikolla eduskunnassa. Ehdotin täysistunnossa työministeri Lindströmille vaikuttavuusmittareiden uudelleen rakentamista. Ministeri suhtautui esitykseen avoimin mielin ja ”näytti ajatukselle peukkua”. Työllistymisen vaikuttavuusmittareita uudistamalla työssä käyminen välityömarkkinoilla tulisi arvostetummaksi ja kenties lopulta päästäisiin pois myös aliarvostavasta tempputyöllistämisen käsitteestä. Käsite on ihmisiä aliarvostava, sillä kukaan ei halua olla tempputyöllistetty.
Toivon, että ministeri Lindström lähtee viemään asiaa eteenpäin ja samalla huolehtii, että järjestöille mahdollistetaan riittävillä resursseilla työllistämisen mahdollisuudet.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)
Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan vpj.