Terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen on kuntien vastuulla
(Julkaistu Karjalaisessa 26.8.2016)
Väestön terveydentila on 2000-luvulla kohentunut, mutta sosiaaliryhmien, siviilisäätyjen ja sukupuolten väliset erot ovat pysyneet suurina tai jopa kasvaneet. Varakkaiden ja köyhien miesten eliniässä on yli 12 vuoden ja naisten lähes 7 vuoden erot. Erot ovat parissa kymmenessä vuodessa lähes kaksinkertaistuneet. Tulotaso, koulutus sekä ammattiasema näyttävät määräävän aiempaa selvemmin elinvuosien määrän.
Tärkeimmät syyt terveyseroille ovat elinoloissa ja – tavoissa, kuten alkoholin käytössä, tupakoinnissa, ravitsemuksessa ja liikunnassa. Yleistäen voidaan sanoa, että mitä parempi elintaso, sen parempi terveys. Esimerkiksi terveellisen ruoan ostaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin vähemmän terveellisten elintarvikkeiden ostaminen. Terveyserojen kaventaminen edellyttääkin aktiivisia toimia köyhyyden vähentämiseksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulee nähdä investointina. Se ei ole kunnille kuluerä. Onneksi nyt on ryhdytty puhumaan hyvinvointitaloudesta ja tähän liittyen vaihtoehtoiskustannusten laskemisesta. Tämä tarkoittaa muun muassa sen arvioimista, mitä kustannuksia kunnalle aiheutuu pidemmällä tähtäyksellä terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen laiminlyömisestä.
Terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen edellyttää asian huomioimista kaikessa päätöksenteossa. Monilla yksinkertaisillakin toimenpiteillä voidaan tutkimusten mukaan saada säästöjä kunnan talouteen. Kustannustehokkaita toimenpiteitä ovat esimerkiksi ikäihmisten kaatumisten ennaltaehkäisy, lapsiperheiden tukeminen muun muassa investoimalla hyvinvointineuvoloihin ja perhetyöntekijöihin sekä joukkoruokailun terveellisyydestä huolehtiminen.
Kunnissa ei tähän asti ole osoitettu riittävästi kiinnostusta terveystaloustieteeseen ja vaarana onkin, että kuntapäättäjät kuvittelevat terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen siirtyvän maakuntien vastuulle sote-uudistuksen yhteydessä. Näin ei kuitenkaan käy, sillä terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen jää edelleen kuntien perustehtäväksi.
Merja Mäkisalo-Ropponen
kansaedustaja (sd)