Uuden Joensuun hallintorakenteista keskusteltiin valtuuston iltakoulussa!
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 2.6.2016)
Joensuun kaupunginvaltuuston kokouslista oli lyhyt ja sen ainoa merkittävä asia oli Joensuun maaseutuohjelman 2016-2020 hyväksyminen. Keskustelussa pohdittiin muun muassa sitä, onko Joensuu iso maaseutukaupunki vai keskuskaupunki, jossa on paljon maaseutua. Itse mielelläni määrittelen Joensuun yliopisto- ja keskuskaupungiksi, jossa on myös paljon maaseutualueita.
Varsinaisen kokouksen jälkeen valtuusto jäi iltakouluun keskustelemaan Joensuun kaupungin uudesta hallintorakenteesta sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä Siun Soteen 1.1.2017.
Uutta hallintomallia on rakennettu koko kevään viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden yhteistyönä. Asiasta on järjestetty myös kuntalaisten kuuleminen. Iltakoulun keskustelujen perusteella voidaan todeta, että suurimmasta osasta asioita ollaan samaa mieltä.
Kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen alle on suunniteltu kolme toimialaa:
1. Elinvoiman toimiala (joka toivottavasti pitää sisällään kaupungin vetovoiman parantamiseen tähtääviä tavoitteita) 2. Hyvinvoinnin toimiala 3. Kaupunkiympäristön toimiala
Nämä kolme toimialaa täydentävät toisiaan. Ei voi olla elinvoimaa ilman hyvinvointia ja tervettä ja turvallista kaupunkiympäristöä. Hyvinvointi edellyttää elinvoimaa ja kaupunkiympäristöstä huolehtimista. Kaupunkiympäristö mahdollistaa omalta osaltaan hyvinvoinnin ja elinvoiman. Nämä kolme toimialaa eivät voi toimia toisistaan irrallaan vaan ne on saatava puhaltamaan yhteen hiileen esimerkiksi kaupunkistrategian avulla.
Hyvinvoinnin- ja terveyden edistäminen on alustavassa hallintosäännössä hyvin huomioitu ja toivottavasti Joensuussa ollaan jatkossa edellä kävijöitä terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen huomioimisessa kaikessa päätöksenteossa. Vain sillä tavalla voidaan varmistaa, että ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen muuttuvat todeksi. Näin on mahdollista saada sosiaali- ja terveysmenot paremmin kuriin.
Eniten valtuustoa keskustelutti hyvinvoinnin toimialan sisällä se, tuleeko sinne yksi vai kaksi lautakuntaa. Yksi lautakunta tarkoittaisi, että lautakunnan alla toimisi kaksi jaostoa. Mitään ei vielä päätetty, mutta keskusteluista saattoi vetää sellaisen johtopäätöksen, että molemmilla malleilla on kannattajansa.
Molemmissa malleissa hyvinvoinnin toimialan sisällä on myös sosiaali- ja terveyspalvelujen neuvottelukunta, joka tekee tärkeää työtä Siun Soten ja kaupungin yhteistyöasioissa. Yhteistyö alueita ovat terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen lisäksi muun muassa maahanmuuttajapalvelut, ikäihmisten asumispalvelut ja työllisyyspalvelut.
Hallintorakenteesta päätetään joko kesäkuun tai elokuun valtuustossa ja toivottavasti siihen mennessä saadaan sovittua yhteisestä mallista niin ettei asiasta tarvitse valtuustossa äänestää. Toisaalta jos muut asiat saadaan sovittua ja vain hyvinvoinnin toimialan lautakuntien määrästä ollaan eri mieltä, niin sitten vain äänestetään. Molemmilla malleilla asiat tulevat hoidetuksi.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd)