Huoli Suomen suunnasta ei poistunut
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 26.5.2016)
Viime viikolla käytiin eduskunnassa keskustelua Suomen suunnasta Sosialidemokraattien välikysymyksen pohjalta. Välikysymyksessä esitimme vakavan huolemme siitä, että hallitus vie Suomea väärään suuntaan. Hallituksella ei mielestämme ole mandaattia toimia näin, sillä etenkin Keskustan ja Perussuomalaisten puheet ennen vaaleja olivat jotain ihan muuta kuin nykyinen hallituspolitiikka. Kysymys ei ole pienistä nyansseista tai siitä, että monipuoluehallituksessa puolueet joutuvat aina joustamaan omista vaatimuksistaan. Näiden kahden puolueen toiminassa on tapahtunut niin täydellinen suunnanmuutos, että voidaan kysyä, mikä on äänestäjien oikeusturva.
Keskusta ja Perussuomalaiset eivät ennen vaaleja puhuneet sosiaali- ja terveydenhuollon yksityistämisestä, johon nyt pyritään yhtiöittämisen kautta. Esimerkiksi Juha Sipilä korosti vielä vuonna 2015, että ”sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa kirkkaana tavoitteena pitää olla julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon vahvistaminen.” Olen surullinen siitä, että Keskusta luopui aiemmista tavoitteistaan ja on nyt toteuttamassa Kokoomuksen suurta unelmaa siitä, että yksityinen ja julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto laitetaan ”samalla viivalle”. Monet asiantuntijat ovat ilmaisseet suuren huolensa siitä että hallituksen malli vaikeuttaa palvelujen integraatiota ja tekee palvelujärjestelmän hallinnan vaikeaksi. Melko varmuudella voidaan myös ennustaa, että syntyvässä sirpaleisessa palvelurakenteessa palvelujen ohjaus sekä palveluja tuottavien toiminnan arviointi ja valvonta vaativat maakunnissa lisäresursseja ja byrokratia lisääntyy.
Perussuomalaisten suhtautuminen työttömyyden hoitoon ja pitkäaikaistyöttömiin on muuttunut suuresti. Viime kaudella Perussuomalaiset eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindströmin johdolla puolustivat työttömien ja pitkäaikaistyöttömien ihmisarvoa. Nyt tuntuu, että he ovat sitä mieltä, että työttömät ovat laiskoja ja heitä on patisteltava kepin avulla töihin. Toisaalta hallitus heikentää pitkäaikaistyöttömien työllistymisen mahdollisuuksia. Hallituksen keinovalikoimassa ovat muun muassa hyviä tuloksia saaneen pitkäaikaistyöttömien työllistämisen kuntakokeilun lopettaminen, vuorotteluvapaan poistaminen, työn vastaanottamisen edellytysten kiristäminen, jolloin järjestöjen työllistämismahdollisuudet supistuvat, kansainvälistä mainetta niittäneen nuorisotakuun alasajo sekä TE-toimistojen ja ELY-keskusten työvoimapalvelujen heikentäminen.
Näillä keinoilla ei pitkäaikaistyöttömyyttä nujerreta. Nyt pitäisi panostaa pitkäaikaistyöttömien palvelujen kehittämiseen ja heidän työkykynsä ylläpitämiseen ja parantamiseen.
Välikysymyskeskustelussa tuli erityisen selvästi esille se, miten väärään suunnataan hallitus on menossa aluepolitiikassa. Tämä on erityisen outoa Keskustajohtoisen hallituksen aikana. Ministeri Vehviläinen totesi eräällä kyselytunnilla, että on vanhanaikaista hokea sanaa aluepolitiikka, vaan se tulee nimenoamaan tekojen kautta. Nyt olemme nähneet mitä nämä Keskustan teot ovat. Raideliikennettä lopetetaan sekä posteja, poliisiasemia ja käräjäoikeuden toimipaikkoja lakkautetaan. Pääministeri Sipilän toteamus, että Keskusta haluaa pitää koko Suomen asuttuna ei vakuuta, kun katsoo hallituksen päätöksiä. Hallituksen ensimmäisen vuoden aikana on lakkautettu jo yli 100 toimipistettä ympäri Suomea.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)