Kaupungin tervehdys Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan keskustelutilaisuus ulko- ja turvallisuuspolitiikasta 16.5.2016
Hyvät ulko- ja turvallisuuspoliittisesta keskustelusta kiinnostuneet kansalaiset ja tilaisuuden järjestäjät sekä median edustajat!
Joensuu ja Pohjois-Karjala on hyvä paikka käydä ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua monestakin syystä. Ensinnäkin viime sota koetteli meitä karjalaisia erityisen paljon, sillä sitä käytiin lähes omalla pihamaalla. Merkittävä osa täällä silloin eläneistä henkilöistä kuuli sodan jylinän hyvin läheltä ja monille jäi myös oma kotipaikka rajan taakse. Ei ole siis ihme, että esimerkiksi Kontiorannan varuskunnan lakkauttaminen oli tunnetasollakin täällä asuville ihmisille äärimmäisen vaikea asia. Oma varuskunta toi ikään kuin turvallisuuden tunnetta.
Päätetty mikä päätetty ja nyt onkin huolehdittava siitä, että rajavartiostolla on riittävät resurssit toimintaansa. Pohjois-Karjalan Rajavartioston toiminta on laadukasta ja se tekee resurssiensa puitteissa loistavaa yhteistyötä esimerkiksi pelastustoimen kanssa. Tällainen yhteistyö on täällä harvaanasutussa Pohjois-Karjalassa ensisijaisen tärkeää.
Pohjois-Karjalassa on hyvä käydä ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua myös sen takia, että olemme oppineet tekemään luontevaa ja välitöntä yhteistyötä Venäjän Karjalan ja siellä asuvien ihmisten kanssa. Itse kävin lähes parinkymmenen vuoden ajan kouluttamassa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä Petroskoissa ja Sortavalassa jo 1990-luvun alusta alkaen. Rajan yli kuljetaan puolin ja toisin hyvässä hengessä. Venäjän ja Suomen kulttuurit ja toimintatavat ovat hyvin erilaisia ja täällä on opittu molemmin puolin arvostamaan erilaisuutta ja joustamaan vaikeissa tilanteissa. Mielestäni tavastamme toimia voisi oppia muuallakin.
Talouspakotteista huolimatta yhteistyötä tehdään edelleen, joskin venäläisten turistien ja matkailijoiden määrä on vähentynyt ja se näkyy myös esimerkiksi Joensuun kauppojen asiakasmäärän vähenemisenä. On kuitenkin tärkeää, että kaikin tavoin pidämme hyvät suhteet kunnossa pakotteista huolimatta erilaisten toimijoiden tasolla, sillä tuota rajahan ei siirry minnekään ja naapureiden on osattava elää sovussa. Uskon, että pakotteetkin ajan myötä poistuvat.
Hyvät kuulijat
Ulko- ja tervallisuuspoliittinen keskustelu kääntyy helposti täällä Pohjois-Karjalassa Venäjään ja rajojen turvaamiseen ja siksi haluankin muistuttaa vielä, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka on toki paljon laajempi asia. Siihen kuuluu esimerkiksi kehitysyhteistyö. Suomen kehityspoliittisessa selonteossa kehityspolitiikka nähdään osana Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja kriisinhallintatyötä. Sen avulla ehkäistään esimerkiksi pakolaisuutta. Olenkin huolissani kehitysyhteistyömäärärahojen vähentämisestä.
Myös kriisin hallintatehtäviin osallistuminen on Suomelle tärkeää toimintaa. Sen avulla Suomi osallistuu omalla merkittävällä tavalla rauhan turvaamiseen eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi koulutustehtävissä olemme erittäin arvostettuja yhteistyökumppaneita.
Maailma on pienentynyt, eikä turvallisuutta voida varmistaa sulkemalla rajoja. Tästä esimerkkinä ovat kyberhyökkäykset. Tarvitaan yhteistyötä ja Suomi voi olla vahva turvallisuuspoliittinen vaikuttaja yhteistyön ja dialogin edistäjänä. Se lisäksi, että pidämme huolta myös omasta puolustuskyvystämme. Se takaa sen, että tulemme kuulluksi eri areenoilla.
Hyvät kuulijat
Tämän pitemmittä puheitta, mielenkiintoista keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta meille kaikille!