Millä arvoilla Sotea rakennetaan?
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 12.5.2016)
Markkinat eivät saa sanella sitä, millaisessa yhteiskunnassa haluamme elää ja millaista tulevaisuutta me haluamme tuleville sukupolville rakentaa. Demokratian on saneltava reunaehdot taloudelle. Sama pätee myös sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen.
Kriisien kautta edennyt hallituksen sote-valmistelu on muuttunut yhä kovemmaksi valtapeliksi, ja jalkoihin ovat jääneet tavoitteet ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden parantamisesta sekä taloudellisesti kestävästä palvelurakenteesta.
Keskusta on saanut yhdistettyä uudistukseen oman maakuntahallintohaaveensa. Kokoomus taas on liittänyt tähän uudistukseen oman unelmansa verorahoitteisten sote-palveluiden avaamisesta täydelle kilpailulle ja yksityiselle voitontavoittelulle. Perussuomalaisten rooliksi näyttää jääneen tehtyjen linjausten hyväksyminen.
Toteutuessaan tämä sekasotkumalli tarkoittaa suurta mullistusta palvelutuotantoon. Julkisten palveluiden yhtiöittäminen ja markkinalogiikan mukaan toimiminen tulee muuttamaan koko hyvinvointivaltion perustan. Vaarana on, että sotesta tulee pelkkää bisnestä, jota ei ohjaa sosiaali- ja terveyspoliittiset, kaikkia kansalaisia koskevat tavoitteet, vaan voiton tavoittelu.
Vuosisadan tärkeimmästä uudistuksesta on tullut hallituksen yhtiöittämishanke. Ihminen unohtui ja yhtiöt tulivat tilalle. Kyseessä on hallituksen poliittinen valinta, jolla kaikkien yhteisten julkisten palvelujen kehittäminen, perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon integraatio ja terveyserojen kaventaminen jätetään sivuun, vaikka juuri nämä olivat sote-uudistuksen alkuperäisiä suuria tavoitteita. Tarvitsemme muutosta, mutta tämä muutos ei ole nyt valtakunnallisesssa hallinnassa; hätiköidyt ja hyvin puoluepoliittisesti ohjatut päätökset voivat johtaa ennakoimattomaan kehitykseen.
Meille demareille on tärkeää, että sote-uudistuksen keskellä on ihminen. Hänen pitää saada toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ilman pompottelua, oikeaan aikaan ja tarpeen mukaan. Meille uudistuksessa olennaista on turvata kaikille kansalaisille tasa-arvoiset mahdollisuudet hoitoon ja palveluun pääsylle. Sen vuoksi perustason palvelua on vahvistettava. Me kannatamme ihmisten valinnanvapautta, mutta emme markkinoiden valtaa ja terveysbisnestä. Julkiset palvelut on pidettävä palvelutuotannon perustana, jota yksityisillä ja kolmannen sektorin palveluilla täydennetään.
Vaaleilla valituilla päättäjillä on vastuu yhteisten verovarojen vaikuttavasta ja tehokkaasta käytöstä. Verotuksella pitää rahoittaa kansalaisten hyvinvointia, ei yksityisten firmojen voittoja. Toivottavasti hallitus järkiintyy sen verran, ettei tee peruuttamatonta vahinkoa sosiaali- ja terveydenhuoltoon.
Meillä Pohjois-Karjalassa voidaan iloita siitä, että olemme edenneet omassa Siun-sote mallissamme jämäkästi eteenpäin. Olen varma, että olemme päättäneet viisaasti, kun emme jääneet odottamaan valtakunnan ratkaisuja, vaan otimme ohjat omiin käsiimme. Olemme luoneet niin hyvää perustan, oli valtakunnallinen ratkaisu mikä tahansa.
Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)