Tulevaisuuden Joensuu!
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 28.4.2016)
Maanantaina 18.4.2016 järjestettiin Tiedepuistolla kaupunginvaltuuston, viranhaltijoiden ja kaupunkilaisten yhteinen keskustelutilaisuus kaupungin organisaatiouudistuksesta eli siitä, millainen kaupunki Joensuu on sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä Siun Soteen ensi vuoden alussa. Keskustelun alussa talous- ja strategiajohtaja Risto Väänänen esitteli uutta organisaatiomallia. Uudistuksessa on lähdetty siitä, että Joensuu on kokeileva ja asukaslähtöinen elinkeinokaupunki. Uuden Joensuun toiminta on suunniteltu jaettavaksi kolmeen alueeseen; elinvoimaan, hyvinvointiin ja kaupunkiympäristöön. Kaupungin toimintaan suunnitellaan kolmea läpileikkaavaa teemaa, joita ovat asukaslähtöisyys, kumppanuus ja osallisuus.
Asukaslähtöisyys tarkoittaa esimerkiksi uusia digitaalisia palveluita, asiakasraateja ja asiakaspalautteiden määrätietoista keräämistä sekä saadun tiedon hyödyntämistä toimintaan. Kumppanuuteen kuuluisi yhteistyö yritysten ja kolmannen sektorin kanssa sekä erilaisten kaupungin toimintaan liittyviin asioihin osallistumisen mahdollistaminen.
Keskustelu tilaisuudessa oli vilkasta ja monipuolista. Eniten kaupunkilaisia kiinnosti terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen sekä osallisuus – näkökulmat. Myös uusi kuntalaki korostaa kuntien velvollisuutta näiden asioiden kehittämisessä. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät pois kunnalta, niin terveyden – ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu jatkossakin kunnan perustehtäviin. Tämä on tärkeää, sillä ennaltaehkäisevän toiminnan avulla on mahdollista saada säästöjä aikaan sosiaali- ja terveyspalveluissa ja sen edistämisen tulee olla punaisena lankana kaikessa kunnan toiminnassa ja päätöksenteossa.
Rakennamme tulevaisuuden Joensuuta ja siksi kysyin TET-harjoittelussa eduskunnassa olevalta joensuulaiselta Iida Nylundilta (15 v.), millaisen hän toivoo Joensuun olevan, kun hän on aikuinen. Iida vastasi kysymykseeni seuraavasti:
”Toivon, että Joensuu olisi 10 vuoden päästä suurempi kaupunki. Haluaisin tänne enemmän kauppoja ja torille elämää. Joensuusta pitäisi olla paremmat ja nopeammat yhteydet muualle Suomeen ja maailmalle. Kaupungin tulisi olla toiminnallisempi. Täällä olisi järjestettävä enemmän tapahtumia ja aktiviteettejä kaiken ikäisille. Tänne pitäisi kehittää talvi-ajoiksi jotain toimintaa tai muuta, mikä saisi Joensuun eloisammaksi myös talvella. Joensuu on varsinkin kesäisin kaunis kaupunki joen ansiosta, joten olisi kiva saada joen varrelle esimerkiksi enemmän uimarantoja, kioskeja tai puistoja. Toivon, että muutaman vuoden päästä ulkomaalaiset ja muut suomalaiset olisivat löytäneet Joensuun ja täällä kävisi enemmän turisteja, mikä myös toisi enemmän eloa eri vuodenaikoina. Joensuun nuorista monet lähtevät muihin kaupunkeihin opiskelemaan peruskoulun ja lukion jälkeen. Olisi kiva, jos täällä olisi useampaan ammattiin koulutusmahdollisuudet, jotta kaikki jotka haluavat jatkaa opiskelua Joensuussa, pystyisivät tekemään sen.”
Näin siis vastasi tulevan Joensuun veronmaksaja. Mielestäni Iidan toiveet ovat realistisia ja kannatettavia. Osallistu Sinäkin keskusteluun ja kerro ajatuksesi tulevaisuuden Joensuusta. Sen voi tehdä kaupungin sivuilla ositteessa: www.joensuu.fi/organisaatiouudistus
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kaupunginvaltuuston pj. (sd)