Avoimuutta ja hyssyttelyä
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 7.4.2016 )
Kaupunginvaltuuston kaksipäiväinen seminaari sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtymisestä Siun Soteen sekä ”uudesta” Joensuun hallintomallista järjestettiin 17 – 18.4. Seminaarissa ei tehty päätöksiä, vaan annettiin viranhaltijoille ja ohjausryhmälle evästyksiä valmistelutyön jatkamiseen. Virallisesti asioista päätetään kesäkuun tai elokuun valtuustossa. Myös kuntalaiset pääsevät osallistumaan keskusteluun, sillä kaupungin nettisivuilla avataan lähipäivinä keskustelu tulevaisuuden Joensuusta. Lisäksi maanantaina 18.4 järjestetään asiasta kaupunkilaisten kuulemis- ja keskustelutilaisuus Tiedepuiston Louhela-salissa klo 18 alkaen. Tervetuloa keskustelemaan Joensuun tulevaisuudesta.
Viime valtuustoon en valitettavasti päässyt, sillä valtuustopäivä sattui pääsiäisen takia tiistaiksi ja silloin työskentelin eduskunnassa. Finnairin pääsiäisaikataulujen takia ei kokoukseen tuleminen Helsingistä käsinkään onnistunut. Kommentoinkin tässä ainoastaan sosialidemokraattien tekemään valtuustokysymykseen annettua vastausta.
Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä kysyi kaupunginhallitukselta, miten Joensuun talousarviossa on otettu huomioon Sipilän hallituksen vähävaraisiin ihmisiin kohdistuvien säästöpäätösten ja palvelumaksujen korotusten mahdollisesti aiheuttamien toimeentulomenojen kasvu. Toisaalta kysyttiin, miten Joensuussa varmistetaan, että kaikki toimeentulotukeen oikeutetut ihmiset tietävät oikeuksistaan ja osaavat niitä hakea.
Juha Hämäläinen ihmetteli vastauspuheenvuorossaan, miksi jotkut pahoittivat mielensä tästä kysymyksestä. Saimme joidenkin kokoomuslaisten ja keskustalaisten valtuutettujen taholta palautetta, että valtakunnan politiikkaa ei saa sotkea kuntapolitiikkaan. Kummallinen näkökulma, sillä kyllä tässä asiassa valtakunnan hallituksen päätökset väkisinkin heijastelevat kuntapolitiikkaan, sillä hallitus on jättänyt kuntien päätettäväksi, miten säästöjä ja palvelumaksujen korotuksia toteutetaan. Miksi pitäisi hyssytellä ja vaieta siitä, että hallitus on ajanut kunnat tähän hankalaan tilanteeseen? Varsinainen kysymyksemme kohdistui vain Joensuun tilanteeseen.
Kysymykseen oli annettu asiallinen vastaus, mutta se jätti monta asia avoimeksi. Miten on mahdollista, että työttömyys kasvaa ja Joensuussa on erityisen paljon pienituloisia kotitalouksia ja siitä huolimatta toimeentulotukimenot pienenevät, poiketen maan yleisestä kehityksestä. Minusta tämä voi tarkoittaa sitä, että meillä on paljon ihmisiä, jotka kituuttavat toimeentulon äärirajoilla, mutta eivät osaa tai halua hakea toimeentulotukea. Toisaalta kaikki säästöpäätökset eivät ole vielä realisoituneet, joten taloudellisessa ahdingossa elävien ihmisten määrä voi vielä kasvaa. Sosiaalitoimessa pitäisi olla riittävät resurssit etsivään työhön. Näin voitaisiin löytää ne ihmiset, jotka ilman omaa syytään ovat jääneet vaille riittävää toimeentuloa.
Erityisen huolissani olen lapsista ja lapsiperheistä, sillä meillä on selkeää näyttöä siitä, että perheen köyhyys vaikuttaa kielteisesti lapsiin. Kun tähän lisätään vielä ryhmäkokojen kasvaminen päivähoidossa ja kouluissa, riskinä on, että olemme tekemässä samaa virhettä kuin 1990-luvun laman hoidossa. Silloinkin karsittiin lasten ja nuorten palveluista ja nyt tiedetään, että 1990-luvun lapsilla ja nuorilla on tilastollisesti huomattavasti enemmän syrjäytymistä ja mielenterveysongelmia.
Monissa tutkimuksissa on todettu, että liian suuret ryhmäkoot lisäävät lasten ahdistusta, levottomuutta ja aggressiivisuutta ja voivat jopa vaikuttaa aivojen toimintaan kielteisesti. Siksi on huolestuttavaa, että hallituksen päätösten johdosta on täysin lainmukaista, että yhdessä ryhmässä on jopa 39 lasta kolmen aikuisen hoidossa. Joensuussakin voi ensi syksynä olla esiopetusryhmiä, joissa on 26 lasta. Epäilen suuresti, voiko laadukas esiopetus toteutua näissä olosuhteissa.
Lopuksi haluan onnitella Joensuun kaupungin viestinnän vastuuhenkilöitä journalistiyhdistyksen myöntämästä Sulka-palkinnosta. Palkinnon perusteluissa todetaan, että kaupungin tiedotus on virkeää ja ajan hengen mukaista. Joensuun kaupunki on osittanut, ettei virallisen tiedotuksen tarvitse olla kuivaa. Olen erittäin ylpeä viestinnän tiimistä, joka on pienillä resursseilla tehnyt loistavaa työtä!
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd)