Terveisiä puoluehallituksesta
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 10.3.2016)
Puoluehallituksessa keskustelimme keskusjärjestöjen neuvottelutuloksesta.
Sopimus on aina parempi vaihtoehto kuin sanelu ja siksi on hyvä, että työmarkkina osapuolet saivat aikaan yhteisen esityksen kilpailukykytoimista. Tämä on esimerkki siitä, että sopimusyhteiskunta on edelleen voimissaan. Toivottavasti hallitus on muistanut kiittää työmarkkinaosapuolia tästä saavutuksesta. Ja toivottavasti hallitus muistaa myös jatkossa, että sopimisen avulla saadaan aina parempia tuloksia kuin sanelemalla, uhkailemalla ja pakottamalla.
Meidän tulee kuitenkin myöntää, että erityisesti julkisen alan matalapalkkaiset työntekijät joutuvat kantamaan näistä kilpailukykytoimista suhteettoman suuren vastuun. Pienituloisille henkilöille käteen jäävät tulot näiden ratkaisujen sekä hallituksen aiempien päätösten johdosta vähenevät huomattavasti. Yhteiskunnallisesti tämä tarkoittaa kotimaisen kysynnän heikentymistä, ja se ei kansantalouden kannalta ole hyvä asia. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät tekevät jo tällä hetkellä monin paikoin työtä jaksamisen äärirajoilla ja siksi työajan pidentäminen tuntuu monesta pahalta. Eräässä saamassani palautteessa vanhustyössä oleva lähihoitaja totesi: ”Vieläkö enemmän pitää jaksaa, kun nyt jo tuntuu, että ei jaksa.”
Toivon, että soveltamisneuvotteluissa löytyy ratkaisuja näihin ongelmiin. Hallituksen pitää nyt toteuttaa oma osuutensa eli perua lisäleikkaukset ja toteuttaa pieni- ja keskituloisten veronalennukset. Hallituksen leikkauslistallahan ovat edelleen muun muassa opintotuki, lapsilisät, työttömyysturva ja aikuiskoulutustuki.
Toinen asia, mistä puoluehallituksessa keskusteltiin, oli opiskelijoiden tilanne. Hallitus on valmistelemassa opintotuen uudistusta ja sen yhteydessä on tarkoitus pienentää opintorahaa ja lisätä opintolainapainotteisuutta. Opintorahaa ollaan leikkaamassa jopa 28 prosenttia eli 80 eurolla kuukaudessa. Tästä on vakavia seurauksia sekä opiskelijoille että yhteiskunnalle.
Jo nyt opiskelijat elävät todella pienillä tuloilla ja monet jopa alle köyhyysrajan. Jos tulot pienenevät entisestään, moni opiskelija joutuu hakemaan toimeentulotukea tai menemään töihin. Yhteiskunnan kannalta ei ole hyvä, että työssä käymisen johdosta opiskeluajat pitkittyvät. Yhteiskunnan tasa-arvon ja tasa-arvoisten mahdollisuuksien näkökulmasta ehdotus on vaarallinen siinä mielessä, että opintolainan ottaminen monelle köyhän perheen lapselle tällaisena työttömyyden ja epävarmuuden aikana on suuri riski. Tämä voi johtaa siihen, etteivät vähävaraisten perheiden lapset lähde opiskelemaan.
Sosialidemokraatit kannattavat opintotuen uudistamista, mutta opintorahapainotteisuudesta ei voida luopua. Tästä asiasta SDP:llä on puoluekokouspäätös.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Puoluehallituksen jäsen