Hallituksella käytössä väärät lääkkeet
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 18.2.2016)
Olin koko viime viikon sairauslomalla ja katselin kotisohvalta televisiosta pääministerin ilmoitusta hallituksen politiikasta vuonna 2016 ja keskeisimmistä eduskunnalle annettavista esityksistä. Yleensä tämä keskustelu on ollut ns. ”Titaanien taistelu”, jossa puolueiden puheenjohtajille sekä hallituksessa että oppositiossa on annettu paljon puheaikaa ja mahdollistettu heille tiukka debatti. Nyt hallitus ei halunnut tällaista keskustelua ja puhemiehistö (jossa on siis vain hallituspuolueiden edustajia) päätti luopua tästä perinteestä. Niinpä oppositio ei voinut kunnolla haastaa hallitusta ja hallituspuolueiden puheenjohtajat pääsivät keskustelussa hyvin vähällä. Pääministeri käytti koko keskustelun aikana vain pari lyhyttä puheenvuoroa.
Tämä toimintatapa ja keskustelu omalta osaltaan osoittivat sen, että hallituksella on eväät vähissä, eikä se uskalla kohdata opposition asiallista kritiikkiä ja järkeviä vaihtoehtoja. Sosialidemokraatit esittivät keskustelussa syvän huolensa työttömyyden kasvusta sekä köyhyyden ja eriarvoisuuden lisääntymisestä. Hallituksen vastaus oli tyly: Kaikki joutuvat tinkimään ja kaikessa säästetään. On hyvin vaikea ymmärtää, miten pienituloisten eläkeläisten ja lapsiperheiden elämää kurjistamalla saadaan kansantalous nousuun. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi tämä toimintatapa hyydyttää kotimarkkinat, koska pienituloisten ihmisten kaikki tulot menevät kulutukseen ja tulojen vähentyessä monet joutuvat tinkimään jopa arjen perusasioista.
Jos tavoitteena on nostaa Suomi kasvu-uralle, erityisen vahingollista on koulutuksen, tieteen, tutkimuksen sekä kehittämis- ja innovaatiotoiminnan alasajo. Jos perustoiminnalta viedään rahat ja resurssit, katoaa hyvienkin kärkihankkeiden hohto. Nyt myös hallituspuolueiden sisältä on kuulunut viime aikoina epäileviä puheenvuoroja koulutussäästöjen järkevyydestä.
Hallituksen köyhyyttä ja eriarvoisuutta lisääville leikkauksille on vaihtoehtoja ja niitä on runsaasti esitelty sosialidemokraattien vaihtoehtobudjetissa. Hallitus on kuitenkin kyvytön kuulemaan oppositiota, mutta samalla myös niitä lukuisia asiantuntijoita, jotka kyseenalaistavat nämä rajut köyhimpiin ihmisiin ja koulutukseen kohdistuvat säästöt.
Myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on ajautumassa väärään suuntaan, kun Keskustan johdolla ollaankin nyt tekemässä aluehallintouudistusta, vaikka nyt pitäisi ensisijaisesti saada sosiaali- ja terveyspalvelut kuntoon. Tuntuu siltä, että Keskusta haluaa toteuttaa nyt pitkäkestoisen unelmansa maakuntahallinnosta ja tässä hallintohimmeleiden rakennusurakassa muut asiat unohtuvat.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)
Ps. Liikkeellä oleva flunssa on raju tauti. Se kannattaa hoitaa kunnolla, sillä jälkitaudit saattavat kestää viikkoja.