Ensi vuoden haasteita
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 17.12.2015)
Maanantaina 14.12 pidettiin Joensuun kaupunginvaltuuston vuoden viimeinen kokous. Vuosi on ollut työteliäs ja monista tärkeistä asioista on päätetty. Yksi isoimmista lienee Siun Sote, joka tulee muuttamaan monella tavalla sosiaali- ja terveydenhuollon toteutusta koko maakunnassa. Samalla se tulee muuttamaan peruskaupungin toimintaa. Myös luottamushenkilöiden roolit ja toimenkuvat joutuvat uuteen valoon.
Voidaan sanoa, että jatkossa moni asia on toisin. Ovatko asiat paremmin vai huonommin, riippuu paljon myös meistä itsestämme. Monta asiaa on edelleen auki sekä Soten että peruskaupungin toimintojen tasolla ja ensi vuonna on uuden rakentamisen aika. Ensimmäinen valtuuston iltakoulu näistä muutoksista pidetään jo tammikuussa ja siitä eteenpäin valtuusto kokoontuu säännöllisesti työstämään uutta hallintomallia.
Maaliskuussa on tarkoitus pitää kaksipäiväinen valtuustoseminaari. Toivon, että koko valtuusto ottaa yhteiseksi haasteeksi sen, että Pohjois-Karjala on maakuntana pilotoimassa sote-ratkaisua, mutta samalla Joensuu on kaupunkina pilotoimassa uutta hallintorakennetta. Edelläkävijänä oleminen on mielenkiintoista, mutta samalla vaativaa. Uskon kuitenkin, että yhdessä tekemällä onnistumme!
Ensi vuonna on tarkoitus jatkaa valtuuston järjestämiä kuntalaisten kuulemis- ja keskustelutilaisuuksia erilaisista ajankohtaisista aiheista. Ensimmäinen siirtynee kuitenkin toukokuulle, sillä alkukevät menee näiden muutosten myllerryksessä. Toukokuussa on mahdollista ottaa jo kaupunkilaiset mukaan keskusteluun. Oma tavoitteeni valtuuston puheenjohtajana on se, että tulevaisuudessa entistä enemmän päättäjät ja kaupunkilaiset kohtaavat toinen toisiaan ja löydämme uusia ja uudenlaisia vuorovaikutusareenoita.
Ilman tietoa ei voi osallistua ja siksi tiedottamiseen on kiinnitettävä riittävästi huomiota. Viestintäpäällikkö Ville Moilanen on lähtenyt rohkeasti uudistamaan kaupungin viestintätapoja ja viestintäkanavia. Esimerkiksi viestinnän kehittämisen kansalaisraati on erinomainen idea ja sen avulla on saatu paljon hyvää kehittämistyötä käyntiin. Viestinnän on oltava mahdollisimman avointa, monipuolista, monikanavaista ja esteetöntä.
Valtuuston työskentely on ollut asiallista ja yhteistyökykyistä. Kaikista asioista ei ole oltu samaa mieltä, eikä tarvitsekaan olla. Äänestäminen kuuluu demokratiaan! Valtuustoryhmien yhteistyö on kuitenkin toiminut hyvin. Hyvä yhteistyö ja valtuustoryhmien puheenjohtajien säännölliset kokoontumiset ovat mahdollistaneet myös jouhevan työskentelyn niin, että asioita on valmisteltu yhdessä mahdollisimman pitkälle ja eri kannat on tiedetty jo etu käteen ennen valtuuston kokousta. Näin asiat eivät ole tulleet yllätyksinä valtuustoon ja aina on tiedetty, mistä ollaan päättämässä.
Ilman viranhaltijoiden hyvää valmistelutyötä ei laadukas päätöksenteko ole mahdollista. Mielestäni asioiden valmistelun taso on Joensuussa tällä hetkellä hyvää. Viranhaltijoiden esittelytekstit ovat pääsääntöisesti riittävän informatiivisia ja monipuolisia ja se on tietysti pätevän päätöksenteon ehdoton edellytys. Erityiskiitos kuuluu kaupunginjohtajalle.
Kaikkein suurimman kiitoksen kuitenkin ansaitsee kaupungin henkilöstö, sillä ilman osaavaa ja ammattitaitoista henkilökuntaa emme olisi ihmisen kokoinen kaupunki, kuten visiossamme luvataan. Henkilöstö on tärkein voimavaramme ja resurssimme! Haluan kiittää kaikkia kaupunkimme eteen eri tavoin työtä tehneitä ihmisiä! Meillä on hyvä kotikaupunki, josta voimme olla ylpeitä.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd