Terveyspalveluja ja junayhteyksiä
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 8.10)
Ennen Joensuun kaupunginvaltuustoa pidettiin kaupunginvaltuuston kysely- ja keskustelutunti terveyskeskuksen vastaanottopalveluista. Kyselytunnin taustalla oli viime kevättalven suuret ongelmat puhelinpalvelussa ja lääkärin vastaanotolle pääsyssä. Keväällä Joensuun terveyskeskuksessa puuttui 11 lääkärin työpanos. Kaupunginhallitus velvoitti 16.2. 2015 sosiaali- ja terveystoimea käynnistämään korjaavat toimenpiteet asiantilan korjaamiseksi. Tämän keskustelutunnin tavoitteena oli kysyä ja kuulla, miten toimenpiteissä oli onnistuttu.
Tilanne on parantunut huomattavasti ja monia oikean suuntaisia asioita on tehty. Lääkärirekrytointien onnistumisen lisäksi, reseptihoitajien työpanosta hyödyntämällä ja lääkäri- sairaanhoitaja työpari työskentelyä kehittämällä on saatu toimintaa tehostettua huomattavasti. Tosin puheluihin vastaamisessa ja vastaanotolle pääsyssä on ajoittain isojakin eroja terveysasemien välillä.
Hankalin tilanne on nyt hammaslääkäripalveluissa. Jonossa on tällä hetkellä yli 4000 henkilöä ja jonosta kutsutaan vastaanotolle yli vuoden jonottaneita. AVI on pyytänyt Joensuun kaupungilta selvitystä hoitoonpääsy tilanteesta uhkasakon uhalla. Hammaslääkärin virkoja on ollut koko ajan auki, mutta nyt näyttää ensimmäisen kerran siltä, että virkoihin tulee päteviä hakijoita. Ja jos virat saadaan täytetyksi, jono on puolessa vuodessa hoitotakuun edellyttämällä tasolla. Tähän auttaa myös suuhygienistin tehokkaampi käyttö.
Ylimääräisenä asiana valtuusto otti käsiteltäväkseen julkisen kannanoton junayhteyksien säilyttämiseksi Joensuusta Nurmekseen ja Joensuusta Pieksämäelle. Hallituksen kaavailut näiden junareittien kilpailuttamisesta on käsittämätön, sillä markkinat tuskin ovat kiinostuneita näistä junareiteistä. Valtuustossa käydyn keskustelun perusteella voi todeta, että närkästys keskustalaista ministeri Berneriä kohtaan on yhteinen riippumatta valtuustoryhmästä. Yhteinen hämmästyksen aihe oli se, miten hallitus voi tehdä tällaisia päätöksiä ilman aluevaikutusten arviointia, vedoten ainoastaan taloudellisiin näkökohtiin. VR:n valtion yhtiönä tavoitteena ei voi olla pelkästään voiton tavoittelu, kun kaikenlisäksi näiden junayhteyksien lopettamisesta saatava säästö olisi korkeintaan muutama miljoona euroa. Toivottavasti hallitus peruu tämän todella huonon esityksensä.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja