Vanhusten hoidossa on paljon kehitettävää!
(Julkaistu Karjalaisessa 7.10.2015)
Kiitos nimimerkillä ”hätähuuto vanhusten puolesta” 27.9. tällä palstalla kirjoittaneelle omaiselle. On todella valitettavaa, että tämän omaisen kokemukset isänsä hoidosta olivat niin kielteisiä. Ottamatta kantaa tämän henkilön hoitoon, voin Muistiliiton puheenjohtajana todeta, etteivät muistisairautta sairastavien hoitokäytännöt ja työntekijöiden osaaminen ole kaikissa hoitoyhteisöissä riittävällä tasolla. Toisaalta meillä on erittäin laadukkaasti toimivia hoitoyhteisöjä, joissa muistisairautta sairastavat voivat elää aktiivista, omannäköistä elämää.
Jokaisella muistisairautta sairastavalla tulee olla mahdollisuus asua ja elää omassa kodissa niin pitkän kuin henkilö itse haluaa ja se on hänelle turvallista. Tämän tavoitteen toteutuminen edellyttää riIttäviä kotihoidon palveluita ja kuntoutusta.
Kun voimavarat kotona asumiseen vähenevät, eikä oma koti ole enää paras paikka elää, on muistisairaalla oltava mahdollisuus muuttaa yhteisökotiin, esimerkiksi palvelutaloon, ryhmäkotiin tai perhekotiin. Jos yhteisökodissa on riittävästi ammattitaitoista henkilöstöä, voidaan jokaiselle muistisairaalle turvata hänen omista tarpeistaan ja elämäntavastaan käsin suunniteltu yksilöllinen hoito ja kuntoutus. Tutkimusten mukaan osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta osaa kohdata ja hoitaa muistisairautta sairastavia henkilöitä niin ettei esimerkiksi rajoittavia toimenpiteitä tai rauhoittavia lääkkeitä useinkaan tarvita. Muistisairautta sairastavan henkilön kohtaaminen ja auttaminen vaatii erityisosaamista, jota ei valitettavasti hoitoyhteisöissä aina ole.
Ammattitaidon lisäksi tarvitaan riittävästi henkilöstöresursseja.Olen huolissani hallituksen päätöksestä pienentää henkilöstömitoitussuosituksia yhteisökoti-tyyppisissä hoitoyhteisöissä. Vaarana on toimintakykyä ylläpitävän ja mielekästä elämää mahdollistavan hoidon toteuttamisen vaikeutuminen. Liian pienillä resursseilla ei ammattitaitoinenkaan henkilökunta pysty takaamaan laadukasta hoitoa ja hoivaa. Toivottavasti kunnissa on nyt viisautta arvioida hoitajamitoitusta asiakkaiden tarpeita vastaaviksi ja ylittää suositukset, jos laadukas ja toimintakykyä ylläpitävä hoito sitä edellyttää.
Muistiliitto julkaisee tämän syksyn aikana muistisairautta sairastavien hyvän hoidon kriteerit, joiden avulla kunnat ja hoitoyhteisöt voivat arvioida omaa toimintaansa. Näissä kriteereissä huomioidaan myös henkilöstön määrä ja ammattitaito. Jatkossa hoitoyhteisöt – sekä yksityisellä että julkisella puolella – voivat hyödyntää näitä kriteereitä omavalvonnassa, laatutyöskentelyssä ja toiminnan esittelyssä. Hoitoyhteisön esittelyssä voi lukea esimerkiksi: ”Tämän hoitoyhteisön toiminta täyttää Muistiliiton laatukriteeristön edellyttämät laatuvaatimukset.” Kriteeristö voi toimia myös omaisten apuna keskusteluissa henkilöstön kanssa hoidon laadusta.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)
Muistiliiton puheenjohtaja