Kättä päälle – Yhteisen vastuun sopimus
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 24.9.2015)
Puoluehallitus keskusteli pitkään ja perusteellisesti Suomen talouspolitiikan suunnasta. Hallituksen sanoma on, että Suomen kilpailukyky on rapautunut ja se johtuu työvoimakustannusten suuruudesta. Tätä väitettä eivät käytössä olevat analyysit tue. Kyse on kysyntäongelmasta ja kilpailijamaita heikommasta tuottavuuskehityksestä, ei niinkään palkkakehityksestä. Kyse on suomalaisten tuotteiden ja palveluiden heikosta vetovoimasta maailmalla. Biotalous, ympäristön suojelu ja terveysteknologia voisivat olla niitä aloja, joissa meillä on jo hyviä kaupattavia innovaatioita. Pelkät innovaatiot eivät kuitenkaan riitä, ne pitäisi osata tuotteistaa, markkinoida ja myydä. Tässä meillä on kehittämistä.
SDP ei kiistä talouden ongelmia, eikä myöskään julkisen talouden sopeutustarvetta. Emme kuitenkaan voi hyväksyä hallituksen pakkotoimia, joilla pienipalkkaisille, naisvaltaisille aloille ollaan tekemässä palkanalennuksia. On erittäin epäoikeudenmukaista laittaa kolmivuorotyötä tekevät julkisen sektorin ammattilaiset heikon taloudellisen tilanteen maksumiehiksi hallituksen yksipuolisella päätöksellä. Olin perjantaina mukana mielenosoituksessa, jossa 30 000 ihmistä kertoi suorasanaisesti, että sopimusoikeuden vieminen liitoilta ei käy. Pakkolakien sijaan, on istuttava neuvottelupöytään, jossa haetaan yhteistyöllä ratkaisuja. Hallituksen käsitys neuvotteluista on tähän saakka ollut hiukan erikoinen: mikä neuvottelu se on, jos lopputulos on määritelty valmiiksi. Kaiken lisäksi lopputulosta määritellessä on Elinkeinoelämän keskusliiton toiveet huomioitu lähes täysimääräisenä. Hallituksen ideana on, että julkiselta puolelta säästyneet rahat ohjataan yritysten käyttöön. Kuka takaa, että näitä rahoja käytetään työllistämiseen? Antti Rinne on esittänyt lukuisia kohdennettuja esityksiä yritysten tilanteen helpottamiseksi ja työllistämisedellytysten luomiseksi ilman, että tarvitsee tehdä julkisen alan palkanalennuksia. Tällaisia esityksiä ovat muun muassa työttömyyskorvauksen maksaminen työnantajalle, jos hän palkkaa työttömän henkilön työhön sekä kohdennetut energiaverohelpotukset vientiteollisuudelle.
Toivottavasti hallitus ottaa lusikan kauniiseen käteensä ja lähtee hakemaan tähän akuuttiin itilanteeseen neuvotteluratkaisua. SDP korostaa kuitenkin, että tämän akuutin kriisin hoitamisen lisäksi Suomessa on tehtävä pitkäjänteisesti työtä yhteiskunnan kehittämiseksi pidemmällä aikajänteellä. Työskentelyn on tapahduttava yhteistyössä. Tämän mahdollistamiseksi käynnistyi 21.9 Kättä päälle – yhteisen vastuun sopimus – kampanja, jossa tarjotaan eri tahoille ja järjestöille innostava kohtaamispaikka – niin sanottu yhteistyön pöytä. Tavoitteena on tiekartan luominen Suomelle ja lähtökohta yhteisen vastuun Suomi ja hyvinvoiva ihminen.
Aloitustilaisuuden jälkeen on tarkoitus järjestää erillisiä syventäviä työpajoja valtakunnallisesti sekä alueellisesti. Nyt on oikea aika paikallisten toimijoiden aktivoitua ja saada myös kansalaiset ja kansalaisjärjestöt mukaan tähän yhteiseen pohdintaan. Meidän tehtävä ei ole opettaa, vaan kuunnella. Talkoohenkeä on pakko löytää, sillä taloudelliset resurssit ovat niukkoja.
Joensuun torilla järjestetään ensi lauantaina 26.9 klo 10-12 tilaisuus, jossa kerätään ideoita myös SDP:n Kättä päälle – yhteisen vastuun sopimukseen.
Kampanja päättyy 1.2 .2016, jolloin pidetään suuri yhteenvetotilaisuus.
Merja Mäkisalo-Ropponen
puoluehallituksen jäsen