Muistilangat laulaa – konsertin avauspuhe 22.9
Lahti, Kalevi Ahon sali 22.9.2015
Merja Mäkisalo-Ropponen
Arvoisat kuulijat,
Muistiliitto on potilasjärjestö, jonka tarkoituksena on muistisairautta sairastavien ja heidän omaisten oikeuksien puolesta toimiminen yhteiskunnan eri alueilla. Muistiliiton eri puolilla Suomea olevissa 43:ssa paikallisyhdistyksessä järjestetään monipuolista toimintaa sekä sairastuneille että omaisille. Paikallisyhdistykset myös tekevät vaikuttamistyötä omalla alueella. Muistiliitossa on tällä hetkellä yli 13 000 jäsentä; sairastuneita, omaisia ja ammattihenkilöitä. Jäsenmäärä on kasvanut vähitellen, mutta lisää joukkoon mahtuisi. Mitä enemmän jäseniä on, sen paremmin tulemme kuulluksi. Yhteinen tehtävämme on jakaa tietoa sairaudesta sairastuneille, omaisille, päättäjille ja kaikille kansalaisille. Tiedon jakamisen lisäksi tarvitaan asennemuutosta, niin että muistisairautta sairastavien ja heidän omaistensa oikeudet toteutuisivat Suomessa.
Tämän tilaisuuden järjestäjä on Päijät- Hämeen Muistiyhdistys ja jo tässä vaiheessa Muistoliiton puheenjohtajana haluan kiittää teitä aktiivisuudesta.
Kohta alkava konsertti liittyy vuosittain vietettävään Muistiviikkoon. Joka vuosi, 21.9, vietetään kansainvälistä Alzheimerpäivää. Tätä päivää seuraavaa viikkoa vietetään Suomessa Muistiviikkona. Muistiviikon tämän vuoden teemana on Hyvä elämä – jokaisen oikeus. Koska olemme kaikki yksilöllisiä oman elämäntarinanne muovaamia henkilöitä, myös hyvä elämä tulee määritellyksi jokaisen ihmisen kohdalla erikseen.
Hyvät kuulijat
Eteneviä muistisairauksia on useita. Yleisin niistä on Alzheimerin tauti. Vuosittain etenevään muistisairauteen sairastuu maassamme yli 14 000 henkilöä. Kaikkiaan muistisairautta sairastavia on maassamme yli 190 000. Jos tähän lukuun lisätään omaiset, niin muistisairaus voi koskettaa vähintään puolta miljoonaa suomalaista. Vaikka muistisairaudet yleistyvät ikääntymisen myötä, ne eivät ole pelkästään ikäihmisten sairauksia. Suomessa arvellaan olevan noin 7000 – 10 000 alle 65-vuotiasta muistisairautta sairastavaa henkilöä.
Kaikki muistiongelmat eivät ole kuitenkaan eteneviä muistisairauksia. On olemassa lukuisia eri syitä muistin heikentymiseen. Esimerkiksi stressi, unettomuus, kiputilat, masennus ja aktiivisuuden puute voivat johtaa muistiongelmiin. Lisäksi jotkut lääkkeet ja puutostilat voivat aiheuttaa muistamattomuutta, joka korjaantuu tarttumalla muistamattomuuden syihin.
Toisaalta myöskään varsinaiset muistisairaudet eivät ole nykyisin toivottomia sairauksia, sillä niitä voidaan ennaltaehkäistä, hoitaa ja kuntouttaa. Vaikka esimerkiksi Alzheimerin tautiin ei ole parantavaa hoitoa, asianmukaisella hoidolla ja kuntoutuksella voidaan sairauden etenemistä hidastuttaa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa esimerkiksi lääkehoito aloitetaan, sen paremmin se tehoaa. Myös liikunnalla, ravitsemuksella ja aktiivisella elämällä tiedetään olevan sairauden etenemistä hidastuttava vaikutus. Kuntoutuksen kulmakivenä on elää mahdollisimman normaalia, oman elämäntarinan näköistä elämää, osana yhteisöä.
Hyvät ystävät
Vaikka muistisairaudet eivät ole enää toivottomia sairauksia, niin ne koetaan edelleen pelottavana asiana. Muistisairaus koskettaa paitsi sairastunutta itseään, myös kaikkia lähellä olevia. Mitä laajempi ja luotettavampi ystävä- ja läheisverkosto muistisairaalla on, sitä varmemmin sairauden eteen tuomia haasteita voidaan jakaa niin, että taakka on kevyempi kantaa. Tarvitaan paljon ymmärrystä ja tietoa sairaudesta, jotta siihen osataan suhtautua avoimesti.
Etenevä muistisairaus on diagnoosina pelottava, mutta diagnoosi ei tarkoita elämän loppumista. Elämä jatkuu päivä kerrallaan ja siihen sisältyy edelleen iloja ja suruja – niin kuin elämään kuuluukin. Muistisairaus ei poista myöskään elettyä elämää: merkityksellisiä muistoja, tunteita eikä ihmisarvoa.
Tämä konsertti ilmentää sitä, miten vaikeatkin sairauden kanssa voi elää täyttä ja tunnerikasta elämää, kokea ihmisarvoa ja toimijuutta. Ja tietenkin toteuttaa itseään monin tavoin – vaikkapa esiintyen elämänsä ensimmäisen kerran konsertissa laulaen yli 200 hengen yleisölle. Konsertti on paitsi osoitus sinnikkäästä taidosta tuoda julki tärkeää, niin monta suomalaista koskettavaa asiaa myös halusta olla tukena ja läsnä. Se on lisäksi näytönanto siitä, mitä joustavalla ja kaikkia osapuolia hyödyttävällä TODELLISELLA yhteistyöllä voidaan saada aikaan.
Musiikki vaikuttaa meihin jokaiseen. Se synnyttää voimakkaita tunteita, antaa iloa ja elämyksiä. Musiikki auttaa myös tunteiden käsittelemisessä. Maailman huippuihin kuuluvan suomalaisen aivotutkimuskeskuksen mukaan musiikki jopa nuorentaa aivosoluja. Lisäksi musiikilla on kiistattomia vaikutuksia muun muassa toimintakyvyn ja muistamisen parantumiseen, mielialan kohentumisen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tuntemiseen.
Illan päätähti, Muistilangat lauluryhmä, koostuu muistisairauteen sairastuneista ja heidän omaisistaan. Vain osalla heistä on kuorolaulutaustaa, ja suurimmalla osalla heistä viimeinen kokemus laulamisesta on kouluajoilta. Lauluryhmää kootessa moni todella kertoi, ettei ole laulanut sitten kansakoulun. Mutta tänään he esiintyvät rohkeasti ja avoimin mielin yhdessä musiikin eturivin ammattilaisten, opiskelijoiden sekä lasten rinnalla.
Avatkaa mielenne ja nauttikaa! Kiitos!