Tutkimustiedon hyödyntäminen päätöksenteossa
(Julkaistu Karjalaisessa 21.9.2015)
Varatuomari Pekka Pinomaa kirjoitti 10.9 yleisönosastolla otsakkeella: Talous korostuu liiaksi vaikutusarvioinnissa. Olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Lakien valmisteluun kuuluu kyllä monia vaikutusten arviointeja. Oikeusministeriö on julkaissut vuonna 2007 ohjeet säädösten vaikutusten arviointiin ja näiden pohjalta useissa eduskuntaan tulevissa lakiesiryksissä on taloudellisten arviointien lisäksi muun muassa ympäristövaikutusten, yhteiskunnallisten vaikutusten ja sukupuolivaikutusten arviointia. Toisaalta esimerkiksi terveys-ja hyvinvointivaikutusten arviointi on hyvin ohutta jopa sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemissa lakiesityksissä. Tein viime kaudella kirjallisen kysymys aiheesta ja silloinen peruspalveluministeri Susanna Huovinen myönsi vastauksessaan, ettei terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointiin panosteta tarpeeksi. Hän käynnisti myös ministerinä ollessaan useita toimenpiteitä arvioinnin kehittämiseksi. Nykyisen hallituksen esityksiä ei ole vielä eduskuntaan tullut käsiteltäväksi, joten asiaa ei voi toistaiseksi arvioida.
Toinen tärkeä kysymys on se, millaiseen tietoon arvioinnit pohjautuvat. Onko ministeriössä aikaa ja voimavaroja etsiä riittävästi tieteellistä tutkimusnäyttöä esitysten perustaksi. Myös valiokunnissa työskentelevät kansanedustajat ovat tässä asiassa avainroolissa, sillä he päättävät ketä asiantuntijoita valiokunnissa kuullaan ja minkä verran siellä halutaan kuulla tutkija-asiantuntijoita.
Tällä kaudella työskentelen tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtajana ja Tutkijoiden ja kansanedustajien seuran eli Tutkaksen jäsenenä. Tulevaisuusvaliokunnassa olemme keskustelleet siitä, miten esimerkiksi tulevaisuustutkimuksen kautta saatu ennakointitieto saataisiin paremmin tukemaan päätöksenteon prosesseja. Tutkaksessa yksi kehittämisaiheemme on, millä keinoilla mahdollistetaan kansanedustajille tutkimustiedon helppo saatavavuus ja käyttö.
Asian tärkeyteen on siis havahduttu ja Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen laitoksella aloitettu tutkimus siitä, miten lakiesitysten vaikutusten arviointia pitäisi parantaa, on erittäin tervetullut. Tavoitteena tulee olla, että päätöksenteon perustana hyödynnetään laaja-alaista tutkimusnäyttöä.Toisalta myös voimaantulleiden lakien vaikutuksia ja vaikuttavuutta tulisi tutkia systemaattisemmin.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)