Vaalikampanjan avajaiset 31.1.2015 Joensuun Taidemuseolla
Hyvät ystävät!
Olemme Joensuun taidemuseolla, sillä mielestäni ihminen ei elä ainoastaan leivästä. Tarvitaan muutakin – esimerkiksi kulttuuria. Olen Muistiliiton puheenjohtaja. Muistiliiton viime vuoden teema oli: Kulttuuri ja taide kuuluu kaikille. Pohjois-Karjalan Muistiyhdistys yhdessä Joensuun taidemuseon henkilökunnan kanssa on rakentanut museoon ns. muistipolun, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi muistisairautta sairastavien kuntoutuksessa. Muistipolulle voi varata opastuksen. Muistipolun varrella olevien teosten äärellä voi keskustella, mitä asioita teos tuo mieleen. Helsingin Ateneumissa, on samanlainen muistipolku.
Valitettavasti yhteiskunnassamme on ihmisiä, joilla ei ole varaa muuhun kuin leipään. Suomessa on lähes 700 000 köyhää ihmistä. Heistä suurin osa on yksinhuoltajia ja pientä eläkettä saavia ikäihmisiä. Osa ikäihmisistä joutuu esimerkiksi äkillisen sairastumisen tullessa miettimään, ostavatko kaupasta ruokaa vai apteekista lääkkeitä. Näin ei hyvinvointiyhteiskunnassa saa olla.
Suomessa tuloerot ovat kasvaneet ja köyhien määrä on lisääntynyt yli 20 vuotta. Poikkeuksena oli vuosi 2012, jolloin molemmissa käyrissä tapahtui nousun taittuminen ja jopa hiuksenhienoinen kääntyminen laskuun. Tämä oli vuosi, jolloin Jutta Urpilaisen ansiosta saatiin perusturvaan 100 euron korotus. Valitettavasti vuonna 2013 myönteinen kehitys päättyi. Meidän sosialidemokraattien tavoitteena tulee olla, että talouden sopeuttamistoimenpiteet tehdään oikeudenmukaisesti, hyvätuloiset ottavat niistä suuremman vastuun emmekä enää lisää köyhyyttä maassamme vaan pyrimme vähentämään sitä.
Sosialidemokraattien vaaliohjelmassa korostetaan työtä, tasa-arvoja ja turvallisuutta. Seuraavalla vaalikaudella lupaamme:
1. Panostaa kasvuun ja työllisyyteen, sillä kasvu turvaa hyvinvoinnin.
2. Parantaa suomalaista työelämää, mikä tarkoittaa reilua työtä ja oikeudenmukaista palkkaa.
3. Vahvistaa suomalaista yhteiskuntaa saattamalla perusasiat kuntoon. Tämä tarkoittaa tasa-arvon ja turvallisuuden nostamista päätöksenteossa keskiöön.
Näiden lupausten taakse mahtuu monenlaisia ja monenkokoisia asioita. Olen poiminut itselleni vaaliohjelman teemoista ja saamani kansalaispalautteen perusteella kuusi keskeistä tavoitetta, joiden eteen lupaan tehdä työtä seuraavalla kaudella:
1. Pieniin eläkkeisiin on saatava tasokorotus, sillä nykyiset pienimmät eläkkeet eivät riitä inhimilliseen elämään. Erityisesti yksinelävät eläkeläiset joutuvat tinkimään jopa perusasioista, kuten lääkkeistä ja terveellisestä ruoasta.
2. Lapsiperheiden hyvinvointia parantavia toimenpiteitä on jatkettava. Lapsiperheet – ja erityisesti yksinhuoltajaperheet – ovat yksinasuvien eläkeläisten lisäksi toinen köyhyysriskissä olevien ryhmä Suomessa. Toisaalta lapsiperheiden tilannetta voidaan helpottaa toimivilla palveluilla. Tällä hallituskaudella on saatu aikaan muun muassa uusi sosiaalihuoltolaki, joka takaa kotipalvelut niitä tarvitseville lapsiperheille. Lain toteutumista on tiiviisti seurattava.
3. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki on saatava tällä vaalikaudella hyväksyttyä. Se mahdollistaa sen, että pääsemme seuraavien vuosien aikana kehittämään sosiaali- ja terveydenhuollon toimintoja. Nyt esillä oleva järjestämislakimalli ei ole sitä, mitä olisin halunnut, sillä uskoin vahvoihin peruskuntiin. Koska sitä ei ollut mahdollista saada aikaan, olen vakaasti tämän konsensusmallin takana. Tämä tulee varmuudella parantamaan meidän sosiaali- ja terveyspalvelujamme. Saamme vahvistettua perustason palveluja ja tärkeimmät lähipalvelut saadaan turvattua. Lähipalveluja voidaan kuitenkin toteuttaa monella tavalla, muun muassa liikkuvina palveluina. Pohjois-Karjalan ”Siun sote” on esimerkkinä Suomen muille alueille.
4. Vanhuslain toimeenpanoa on edelleen seurattava ja pidettävä huolta siitä, että ikäihmiset saavat tarvitsemaansa kuntoutusta voidakseen jatkaa kotona asumista mahdollisimman pitkään. Kotihoitoa on kehitettävä ja sinne ohjattava riittävästi voimavaroja. Toisaalta yhteisökoteja (palveluasumista, tehostettua palveluasumista ja ryhmäkoteja) on rakennettava lisää, sillä kaikki eivät voi, eivätkä halua avun tarpeen lisääntyessä asua omassa kodissaan. Esimerkiksi muistisairautta sairastavan ei tietyssä sairauden vaiheessa ole enää turvallista asua yksin omassa kodissaan. Vanhusten asumispalveluissa tarvitsemme yksityisiä yrittäjiä julkisen palvelun rinnalle. Toivon kuitenkin yritysten olevan pieniä, oman alueen yrityksiä. En halua monikansallisten terveysbisnesyritysten leviävän enää yhtään laajemmalle.
5. Tällä hallituskaudella käynnistynyt omaishoitolain valmistelu on vietävä loppuun. Omaishoitajien taloudelliset, sosiaaliset ja muut oikeudet on taattava lainsäädännöllä.
6. Työhyvinvointiin on panostettava. Se edellyttää toimivia työterveyshuollon ja kuntoutuksen palveluja. Lisäksi työyhteisöissä tarvitaan hyvää johtamista ja yhdessä tekemisen taitoja. Varhaiset työkyvyttömyyseläkkeet laskevat keskimääräistä eläköitymisikää, jonka vuoksi työhyvinvointiin ja työterveyteen panostaminen on ehdoton edellytys eläkeiän noustessa.
Näiden lisäksi tietysti koulutukseen sekä lasten ja nuorten oikeuksien toteutumiseen liittyvät asiat ovat sydäntäni lähellä. Hyvin toimiva yhtenäinen peruskoulu on tasa-arvoisen yhteiskunnan kivijalka. Jokaiselle nuorelle on taattava ammatillinen koulutus, sillä ilman ammattia on nyky-yhteiskunnassa melko mahdotonta työllistyä.
Seuraavat vaalit ovat Suomelle todella tärkeät. Jos oikeistopuolueet – keskusta ja kokoomus – ovat hallituksessa, en tiedä, miten meidän hyvinvointiyhteiskunnallemme käy. Molemmat puolueet puhuvat indeksileikkauksista ja muista erityisesti heikoimmassa asemassa olevien asemaa heikentävistä toimenpiteistä. Pelkään, että olisimme silloin kiihtyvällä vauhdilla menossa takaisin kohti luokkayhteiskuntaa. Me sosialidemokraatit emme halua tätä.
Hyvässä yhteiskunnassa välitetään ihmisestä. Ketään ei jätetä yksin, vaan kaikki pidetään mukana. Tähän tarvitaan riittävät yhteiskunnan suojaverkot. Toisaalta jokainen meistä voi olla tekemässä omalta osaltaan hyvää yhteiskuntaa välittämällä kanssakulkijoistaan. Avataan silmät ja suu. Katsotaan ympärille ja kysytään kuulumisia. Tarjotaan apua ja ollaan ihminen ihmiselle.
Minulle tämä paikka on mieluisa, sillä kiireisen työn vastapainona voimaannun kotona ja mökillä olemisen lisäksi teatterissa, konsertissa, taidenäyttelyssä ja kirkonpenkillä. Ne ovat minun voimapaikkojani. Koska rakastan taidetta sen eri muodoissaan, olemme nyt taiteen keskellä kuuntelemassa kaunista musiikkia sekä lausuntaa. Virallisen ohjelman jälkeen teillä on lisäksi mahdollisuus tutustua vapaasti täällä oleviin näyttelyihin.
Kiitos, kun olette. Jatketaan työtä yhdessä. Tarvitsen teitä kaikkia.