Näiden asioiden eteen teen työtä!
SDP:n vaaliohjelmassa korostetaan työtä, tasa-arvoa ja turvallisuutta. Lupaamme:
- Panostaa kasvuun ja työllisyyteen, sillä kasvu turvaa hyvinvoinnin.
- Parantaa suomalaista työelämää, mikä tarkoittaa reilua työtä ja oikeudenmukaista palkkaa.
- Laittaa perusasiat kuntoon nostamalla tasa-arvo ja turvallisuus kunniaan.
Olen poiminut vaaliohjelman teemoista itselleni kuusi keskeistä tavoitetta, joiden eteen lupaan tehdä työtä:
- Pienimpiin eläkkeisiin on saatava tasokorotus, sillä nykyään ne eivät riitä inhimilliseen elämään. Erityisesti yksinelävät pienituloiset eläkeläiset joutuvat tinkimään jopa perusasioista, kuten lääkkeistä ja terveellisestä ruoasta.
- Lapsiperheiden hyvinvointia parantavia toimenpiteitä on jatkettava. Lapsiperheet – erityisesti yksinhuoltajaperheet – ovat yksinasuvien eläkeläisten lisäksi toinen köyhyysriskissä olevien ryhmä. Lapsiperheiden tilannetta voidaan helpottaa toimivilla palveluilla. Tällä hallituskaudella on saatu aikaan muun muassa uusi sosiaalihuoltolaki, joka takaa kotipalvelut niitä tarvitseville lapsiperheille. Lain toteutumista on seurattava tiiviisti.
- Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksissa on turvattava lähipalvelut, joita voidaan toteuttaa monella tavalla, kuten liikkuvina palveluina.
- Vanhuspalvelulain toimeenpanoa on edelleen seurattava ja pidettävä huolta siitä, että ikäihmiset saavat tarvitsemaansa kuntoutusta voidakseen jatkaa kotona asumista mahdollisimman pitkään. Yhteisökoteja (palveluasumista, tehostettua palveluasumista ja ryhmäkoteja) on rakennettava lisää, sillä kaikki eivät voi, eivätkä halua asua omassa kodissaan avun tarpeen lisääntyessä.
- Omaishoitajien oikeudet on taattava lainsäädännöllä. Tällä vaalikaudella käynnistyi valmistelu omaishoitolaista, joka on saatava voimaan ensi kaudella.
- Työhyvinvointiin on panostettava. Tämä edellyttää toimivia työterveyshuollon ja kuntoutuksen palveluita. Lisäksi työyhteisöissä tarvitaan hyvää johtamista ja yhdessä tekemisen taitoja. Varhaiset työkyvyttömyyseläkkeet laskevat keskimääräistä eläköitymisikää, jonka vuoksi työhyvinvointiin ja työterveyteen panostaminen on ehdoton edellytys eläkeiän noustessa.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)