Panostus lapsiin paras investointi tulevaisuuteen – myös Joensuussa
(Julkaistu: Karjalainen 3.9.2017)
Eduskunta järjesti yhteistyössä Kuntaliiton ja Lastentarhanopettajaliiton kanssa Kansanedustajat päiväkodeissa –teemaviikon 21.8. – 1.9.2017. Kävin teemaviikkojen innoittamana seitsemässä päiväkodissa Joensuun seudulla. Tapasin lapsia, työntekijöitä ja vanhempia.
Meillä on laadukasta varhaiskasvatusta ja erittäin ammattitaitoista henkilökuntaa, on halua ja kykyä kehittää! Erityisesti iloitsin positiivisen pedagogiikan käyttöönotosta. Huolestuttavaa kuitenkin on, että lähes kaikki päiväkodeissa tapaamani ammattilaiset ja vanhemmat olivat huolissaan kasvaneista lapsiryhmistä ja siitä, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistumisen myötä toiminnasta on tullut levottomampaa. Sosiaalisten taitojen oppiminen vaatii pysyviä ihmissuhteita ja siksi lapsiryhmien pysyvyys on tärkeää. Suuri osa lapsista varmasti pärjää isossakin ryhmässä, mutta on paljon lapsia, joille suuri ryhmä on psyykkisesti raskas. Suuressa ryhmässä ei myöskään ole aikaa kohdata ja ohjata lapsia henkilökohtaisesti ja pitää riittävästi sylissä.
Monien ammattilaisten mukaan uupumusta on aikaisempaa enemmän, sillä työntekijöitä uuvuttaa ammatti-identiteetin ja todellisuuden välinen ristiriita. On psyykkisesti raskasta, kun ei voi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisi ja ammatti-identiteetin mukaan pitäisi tehdä.
Varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus. Päivähoitoon tehdyt säästöt ovat selkeästi lisänneet lasten välistä eriarvoisuutta. Lapsiin panostaminen on paras tulevaisuuden investointi ja siksi on surullista, että säästötoimenpiteet kohdistetaan lapsiin.
Subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuteen ja ryhmäkokoihin kohdistuvat muutokset astuivat voimaan Joensuussa 1.8.2016. Ne ovat herättäneet paljon kritiikkiä ja kesäkuussa 2017 valtuusto velvoitti selvittämään päätösten vaikutuksia kyselyllä lasten vanhemmille ja henkilökunnalle elokuun loppuun mennessä. Valitettavasti sitä ei tehty aikataulujen puitteissa, mutta hyvinvointijohtaja Riitta Huurinaisen mukaan kysely on valmisteilla. Toivottavasti nyt kuullaan aidosti myös henkilökunnan kokemuksia, sillä pelkkien tilastojen ja numeroiden perusteella ei toiminnan laatua ja vaikuttavuutta voida arvioida. Varhaiskasvatuksen henkilöstö voi kertoa, miten tehdyt päätökset ovat vaikuttaneet lasten ja työntekijöiden arkeen!
Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Joensuun kaupunginvaltuuston 1. vpj.