Terveisiä puoluehallituksesta!
(Julkaistu lyhennettynä Viikko Pohjois-Karjalassa 22.6.2017)
Viime viikolla puoluehallitus kokoontui keskiviikkoiltana ja torstaiaamuna. Keskiviikkona kuulimme Demarinuorten erinomaisesti tekemää kuntavaalianalyysia. Seuraavassa muutama mielenkiintoinen havainto:
Sosialidemokraattien kannatus kasvoi haja-asutusalueilla ja eläkeläisten keskuudessa sekä alueilla, joilla on paljon työttömyyttä ja vähän lapsia. Vihreiden kannutus parani lähes joka paikassa eli vihreät ”murtautuivat” ulos kaupungeista ja heistä tuli ns yleispuolue. Rovaniemi oli ainoa kaupunki, jossa SDP:n nousu oli suurempi kuin vihreiden.
Sosialidemokraattien suurin haaste on saada nuoret uskomaan, että SDP on myös heidän asiallaan. Vihreät kampanjoivat erityisesti nuorten keskuudessa. Sen sijaan SDP on tietoisesti nostanut nuoret kohderyhmäksi viimeksi vuoden 2004 vaaleissa. Sen jälkeen nuorille tärkeät teemat eivät ole olleet korostetusti esillä. Olisiko tämä strateginen valinta yksi keskeinen selitys sille, että nuorisokannatuksemme on romahtanut 2000 – luvulla?
Tarvitsemme varmasti kaiken ikäisiä ihmisiä puolueeseemme, mutta jos haluamme nostaa kannatustamme pitkällä tähtäimellä, on meidän panostettava nuoriin nykyistä huomattavasti enemmän. Tämä tarkoittaa ainakin kahta asiaa. Ensinnäkin meidän on puhuttava enemmän nuorille tärkeistä asioista. Toiseksi meidän on annettava nuorille vastuuta. Minusta oli hienoa kertoa puoluehallitukselle siitä, miten Joensuussa päätimme antaa uusille ja nuorille valtuutetuille tärkeitä ja merkittäviä luottamuspaikkoja. Uusien henkilöiden kautta myös toiminta uusiutuu!
Torstaiaamun keskusteluja hallitsi perussuomalaisten jakautuminen kahtia, hallituksen ns. arvovalinnat sekä sote.
Mitä enemmän tietoja Perussuomalaisten jakautumisen jälkeisistä tapahtumista tulee julki, sen selkeämmältä näyttää, että Keskustan ja Kokoomuksen toiminnan taustalla eivät ole arvot vaan kysymys on valtapelistä. Melko selvältä myös näyttää, että tämän uuden vaihtoehdon synnystä on tiedetty jo etukäteen. Mistään spontaanista reaktiosta tuskin lienee kysymys.Kokoomus ja Keskusta haluavat tämän ns. Uuden vaihtoehdon avulla viedä omat tavoitteensa ”maaliin”. Uusi vaihtoehto onkin lähinnä apupuolue, jolla ei liene kovin paljon sananvaltaa hallituksessa. Hallitus pystyy näin jatkamaan samaa politiikkaa entisellä hallitusohjelmalla.
Vai voiko sittenkään? Sote-lainsäädäntöuudistukseen on tullut perustuslakivaliokunnassa mutkia matkaan. Jopa pääministeri Sipiläkin on todennut, ettei yhtiöittämismallissa kenties ole mahdollista edetä hallituksen kaavailemalla tavalla. Perustuslakivaliokunnan lausunto saadaan juhannuksen jälkeen ja sitten tiedetään, miten isoja muutoksia lakiesitykseen on tehtävä. Yksi asia on ainakin varma; hallituksen asettamat aikataulut eivät tule millään pitämään. Mielenkiintoista on myös se, miten Kokoomus suhtautuu maakuntauudistukseen, jos pakkoyhtiöittämisen perumisen takia valinnanvapaus ei toteudu heidän kaavailemalla tavalla ja laajuudella. Kokoomus on monta kertaa todennut, että ei tule maakuntauudistusta jos ei tule valinnanvapautta.
Joka tapauksessa voidaan todeta, että sosialidemokraattien ja useiden asiantuntijatahojen kritiikki hallituksen sote-lainsäädännön toteutukseen on mitä ilmeisemmin osunut oikeaan!
Merja Mäkisalo-Ropponen
Puoluehallituksen jäsen