Oikeusasiamiehen kertomus tuo esille runsaasti ihmisoikeusongelmia!
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 22.6.2017)
Viime viikolla käytiin eduskunnassa lähetekeskustelu oikeusasiamiehen kertomuksesta. Kertomuksen perusteella meillä on edelleen paljon ihmisoikeusongelmia esimerkiksi vammaisten ja vanhusten hoidossa ja hoivassa
YK:n vammaisyleissopimuksen tarkoituksena on edistää, suojella ja taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista. Syrjintäkielto, esteettömyys ja saavutettavuus ovat vammaisyleissopimuksen johtavia periaatteita. Yleissopimuksessa korostetaan vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeutta ja mahdollisuutta osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon.
Ongelmia on muun muassa palveluiden laadussa ja saatavuudessa sekä esteettömyyden ja saavutettavuuden toteutumisessa. Esteettömyys ymmärretään edelleen liian kapea-alaisesti vain liikuntaesteettömyytenä ja unohdetaan, että siihen kuuluu kaikkien aistien esteettömyys. Esteettömässä ympäristössä – tämä koskee myös esimerkiksi digitaalista ympäristöä – jokaisen on helppo liikkua, kuulla, nähdä ja hahmottaa. Mielestäni 100 vuotiaassa Suomessa kannattaisi tavoitteeksi asettaa seuraaville vuosikymmenille Esteetön Suomi. Esteettömyys on yhdenvertaisuutta ja jos se otetaan kaikessa suunnittelussa alusta alkaen huomioon, siitä ei aiheudu ylimääräisiä kustannuksia.
Kulttuurien merkitystä esteettömyyden toteutumisessa ei usein tule ajatelleeksi. Esimerkiksi vanhustenhoitoyhteisöissä korostuu helposti turvallisuuden periaate itsemääräämisoikeuden kustannuksella. Perinteisesti hoitokulttuureissa on kiinnitetty enemmän huomiota fyysisen turvallisuuden varmistamiseen kuin elämän mielekkyyden takaamiseen ja tätä kulttuurista merkitystä on vaikea muuttaa. Myös omaiset saattavat jopa vaatia rajoittamistoimenpiteiden käyttöä, ”ettei vain sattuisi vahinkoja”.
Valitettavasti apua tarvitsevien ikäihmisten kohtelussa ja hoidossa on edelleen isoja puutteita. Yhteiskunnassa on myös paljon asenneongelmia. Viime viikolla Helsingin Sanomissa oli juttu, jossa kerrottiin naapureiden yrittävän estää kehitysvammaisten nuorten asuntolan rakentamista asuinalueelleen, koska heidän mielestään erityisryhmät eivät sovi lapsiperheiden kanssa samalle asuinalueelle. Asennevamma on kaikkein haitallisin vamma!
Merja Mäkisalo-Ropponen