SDP on tulevaisuuspuolue!
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 11.5.2017)
Puoluehallituksen kokouksessa keskusteltiin erityisesti kehysriihen tuloksista. Hallituksen eväät taitavat olla nyt lopussa. Hallitus on nostanut kädet pystyyn velkaantumisen taittamisen ja työllisyystilanteen parantamisen suhteen. Mitään todellisia tuloksia ei kehysriihessä saatu aikaan. Päivähoitomaksujen alentaminen oli hyvä päätös, mutta muuten todelliset rakenneuudistukset esimerkiksi perhevapaajärjestelmään jäivät kokonaan tekemättä.
Panokset työllisyyden hoitoon olivat olemattomia, mutta työttömien kyykyttämiseen ja kyttäämiseen tulee kyllä uusia normeja. Hallitus ajaa sanktioita lisäämällä yhä useamman toimeentulotukiluukulle. Myös asumistuen leikkaukset tulevat lisäämään köyhyyttä ja toimeentulotukiriippuvuutta. Tämän hallitus myöntää myös itse, sillä toimeentulotukeen on varattu lisää määrärahoja.
Hallitus hehkuttaa uusia panostuksia tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan, mutta näillä panostuksilla aiemmat säästöt eivät korvaudu. Nyt myönnetty lisärahoitus on vain laastareita sellaisiin kohteisiin, joista hallitus on leikannut aiemmilla päätöksillä monin kertaisesti. Kyseessä ei ole siis lisärahoitus, vaan aiempien säästöpäätösten osittainen purkaminen. Ainoastaan sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden lisäämiseen tehdyt panostukset ovat aitoja uusia panostuksia.
Viestinnässä on tärkeää, että saamme kansalaiset ymmärtämään, että demareilla on aito vaihtoehto hallituksen politiikalle. Meillä on muun muassa oma pitkäaikaistyöttömyyden taittamisohjelma, ohjelma valtion omistajapolitiikan kehittämiseksi, kuntien elinkeino- ja omistajapoliittinen ohjelma, koulutuspoliittinen ohjelma, Nuorisotakuu 2.o -ohjelma, kotoutumisen ohjelma, SDP:n malli perhepolitiikkaan ja SDP:n sote-linjaukset. Kaikissa näissä on selkeitä vaihtoehtoja hallituksen politiikalle. Jos et vielä ole näihin vaihtoehtoihin tutustunut, niin löydät ne osoitteesta www.sdp.fi kohdasta OHJELMATYÖ.
Keskustelimme puoluehallituksessa myös puolueen uudistumisesta. Puolue uudistuu uusien henkilöiden kautta ja siksi uusien ja nuorten toimijoiden tukeminen on tärkeää. Nuoriin on luotettava ja heille on uskallettava antaa vastuullisia tehtäviä. Toisaalta uusia toimijoita ei saa jättää yksin. Jokaiselle uudelle luottamushenkilölle on järjestettävä riittävä koulutus ja tuki. Kaikkein tärkeintä on, ettei ketään jätetä vaikeissa ja hankalissa tilanteissa yksin.
Uusia toimijoita on rohkaistava kertomaan ideoitaan ja myös toteuttamaan niitä. Parempi epäonnistua kuin epäonnistumisen pelossa jättää joku idea kokeilematta. Kaikilla toimijoilla pitäisi olla luottamus siihen, että nyt on lupa uudistaa.
Erityisen paljon tarvitaan ideoita siihen, miten saamme ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat kiinnostumaan sosialidemokratiasta. Toinen tärkeä kohde on kehitellä uudenlaisia toimintatapoja lähiöihin. Lähiöissä tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäminen esimerkiksi erilaisten juhlapäivien tiimoilla olisi kenties kehiteltävä asia. Meidän on mentävä ihmisten luokse eikä odottaa, että he tulevat meidän luoksemme. Ihmiset haluavat tulla kohdatuiksi ja kuulluiksi ja tähän työhön meidän on löydettävä uusia menetelmiä. Puolueen toiminnan kehittämiseen on lähdettävä ihminen – ei organisaatio – edellä.
Uusien demari-valtuustoryhmien keskeisenä tehtävänä on tuoda uusia esityksiä ja pitää esillä myös omia vaihtoehtoja kuntapolitiikassa. Meidän on kyettävä näyttämään, että olemme uudistus- ja tulevaisuuspuolue
Maakuntavaaleissa tavoitteena on, että saadaan täydet lista joka puolella Suomea. Kärkiehdokkaiden nimeäminen on tärkeää, mutta toisaalta myös kuntavaaliehdokkaat on aktivoitava mukaan. Lisäksi tarvitaan runsaasti uusia ihmisiä. Nyt on oikea aika rohkeasti kysyä halukkuutta ehdokkaaksi. Kukaan ei varmasti loukkaannu tästä, vaikka ei syystä tai toisesta suostuisikaan. Koska maakunnat ovat erilaisia, niin vaaliohjelmatyötä on tehtävä omalla alueella, vaikka puolue määritteleekin isompia linjauksia.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Puoluehallituksen jäsen