Ammatillisella koulutuksella yhteiskunnallinen tehtävä
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 29.4.2017)
Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä on ilmoittanut aloittavansa YT-neuvottelut. Syynä on erityisesti hallituksen ajama ammatillisen koulutuksen reformi, uusi ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmä sekä hallituksen päättämät leikkaukset ammatilliseen koulutukseen. Henkilökunnan vähennystarve ja muut säästöt ovat suoraa seurausta Sipilän hallituksen tekemistä päätöksistä.
Ammatilliseen koulutukseen liittyvä lakiesitys on nyt eduskunnan käsittelyssä. Kuten valtioneuvoston lainsäädännön arviointineuvoston lausunnossa lakiesityksestä todetaan, yhteiskunnallisia vaikutuksia ei ole riittävästi huomioitu. Erityisesti pitäisi arvioida uudistuksen vaikutuksia koko ikäluokan koulutustehtävän toteutumiseen ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten asemaan. Esitysluonnoksessa tulisi myös esittää nykyistä tarkempi arvio esitettävien toimenpiteiden vaikutuksista alueittain.
Uuden rahoitusmallin osalta ongelma on se, että rahoituksen ennakoitavuus heikkenee oleellisesti, kun opiskelijamäärät eivät vaikuta siihen enää niin paljon. Iso osa rahoituksesta tulee valmistuvien määrästä ja heidän työllistymisestään valmistumisen jälkeen. Tämä rahoitusjärjestelmä helposti johtaa siihen, että vain nopeasti valmistuvat ja työllistyvät ovat ”tuottavia” opiskelijoita. Ammatillisen koulutuksen yhteiskunnallisena tehtävänä on kuitenkin huolehtia opiskelemaan tulevista nuorista. Esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevat nuoret tarvitsevat lähiopetusta koulussa ja opettajien tukea. Nyt resurssien niukkuus tulee ongelmaksi erityisesti heille. Tätä lakiesitys ei huomioi riittävästi. Lisäksi rahoituskriteerit rankaisevat erityisen paljon Pohjois-Karjalaa jossa työttömyys on korkealla ja opiskelijoiden työllistyminen on vaikeaa.
Pohjois-Karjalassa ammatillisesta koulutuksesta tänä vuonna joudutaan säästämään 9 miljoonaa euroa ja uusi rahoitusjärjestelmä edelleen vaikeuttaa tilannetta jatkossa. Hyvätkään ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteet eivät voi toteutua, kun oppilaitokset ajetaan liian ahtaalle. Hallituksen tekemät leikkaukset ovat kohtuuttomia ja käsittelyssä olevassa lakiesityksessä riittää korjattavaa. Menestyäkseen Suomi tarvitsee tulevaisuudessa vahvoja ammatillisia osaajia.
Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd.)