Pinnan alla kuohuu ja nyt kuplii jo pinnan päälläkin….
(Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa 23.3.2017)
Puoluehallituksessa poliittisen tilannekatsauksen yhteydessä keskustelimme SOS- hallituksen toiminnasta. Pitkään tiedossa olleet erimielisyydet hallituksen sisällä ovat alkaneet näkyä entistä selvemmin myös ulospäin. Viimeisin ulospäin näkyvä ristiriita on alkoholilain uudistus, jota moni keskustalainen, mutta myös osa kokoomuslaisista kansanedustajista vastustaa. Myös sote-uudistukseen kuuluvasta valinnanvapaudesta on näiden kahden puolueen välillä huomattavia näkemyseroja. Moni keskustalainen olisi mielellään hylkäämässä valinnanvapauslainsäädäntöesityksen nykyisessä muodossaan. Kokoomukselle tämä on kuitenkin arvovalta-asia ja kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen sanoikin suoraan, että jos ei tule valinnanvapautta, ei tule maakuntauudistustakaan. Niin paljon kritiikkiä on valinnanvapauslainsäädäntö saanut osakseen, että on kovin surullista, että huonoksi havaitusta lakiesityksestä halutaan arvovaltasyistä pitää kynsin hampain kiinni.
Entistä useampi kansalainen ja asiantuntija on sosialidemokraattien kanssa samaa mieltä siitä, että ensin olisi pitänyt tehdä sote-uudistus eikä sotkea tähän tärkeään ja isoon asiaan maakuntauudistusta. Kokoomusta, suuria terveysbisnesyrityksiä ja Suomen yrittäjiä lukuunottamatta pakkoyhtiöittämisellekään ei löydy kovin suurta kannatusta. Asian tekee mielenkiintoiseksi se, että kunnissa eivät edes monet kokoomuslaiset ymmärrä, mitä järkeä pakkoyhtiöittämisessä olisi.
Perussuomalaisten keskuudessa käynnistynyt puheenjohtajakilpailu tuntuu vievän energiaa niin paljon, että eduskunnassa perussuomalaisilla ei tunnu olevan voimia ottaa kantaa mihinkään asiaan. Kovasti kummallista on esimerkiksi se, ettei sosiaali- ja terveysministeri Mattilalla tunnu olevaan mitään kantaa mihinkään oman alansa asiaan.
Puoluehallituksessa keskusteltiin myös kuntavaaleista ja vaihdettiin kuulumisia tunnelmista vaalikentillä. Joka puolella Suomea tuntuu olevan ”hyvä meininki”. Hyvää on myöskin se, että ihmiset näyttävät olevan kiinnostuneita politiikasta. Hyvään oloon ei saa kuitenkaan tuudittautua. Vaalityötä on tehtävä vaalipäivään saakka. Tärkeää on kehottaa ihmisiä myös äänestämään, sillä alhainen äänestysprosentti on sosialidemokraattien kannalta huono asia. Kokoomuksen ja Keskustan kannattajat ovat kaikkein ahkerimpia äänestäjiä.
Nyt siis: Eespäin, eespäin ….
Merja Mäkisalo-Ropponen
Puoluehallituksen jäsen